Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga uppsägningar inom Tullverket

Det blir inga uppsägningar inom tullen.

Det beskedet lämnade Tullverkets generaldirektör Karin Starrin till fackförbundet Tullkust på måndagen - och facket är positivt.

Orsaken till att uppsägningar undviks är dels att fler anställda än väntat tackat ja till erbjudande om att sluta med pension, dels att finansdepartementet i sin budget lovat Tullverket ett extraanslag på 50 miljoner kronor.

- Det sammantaget med att vi sparade och höll igen under 2007, vilket gjorde att vi gick bättre än budget, gör att vi inte kommer att behöva säga upp någon, säger Karin Starrin.

Hon säger också att tullen kommer att finnas kvar på alla orter där Tullverket i dag har bemanning, med undantag för Örebro, Falun och Borås.

Personalen där, totalt tolv personer, kommer att erbjudas arbete inom Tullverket på andra orter. Några av dem får chansen att välja ett pensionserbjudande.

I Haparanda, Umeå och Östersund kommer antalet anställda att minska något, dock inte inom gränsskyddet.

Ett tiotal anställda där kommer att erbjudas andra jobb inom Tullverket, eller pensionsersättning.

När Tullverkets besparingsplaner först blev kända i början av året var avsikten att personalen skulle minskas med omkring 300, varav 170 genom uppsägning. Facket är positivt till måndagens besked.

- Det ser betydligt bättre ut än förslaget vi fick del av i januari. Man försöker undvika uppsägningar och det är bara ett mindre antal orter som berörs, säger Johnny Johansson, 1:e vice ordförande i Tullkust

Facket varnade bland annat för ökat narkotikainflöde om ursprungsförslaget blev verklighet. Är den faran över nu?

- Det hoppas jag. Brottsbekämpningen är i stort sett orörd. Man kan till och med få till en bra lösning i Norrland där det i stort sett var tomt i det ursprungliga förslaget, säger Johansson.


/Allehanda.se