Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga riktlinjer för skolsäkerhet

Annons

Svenska skolor är väldigt öppna jämfört med många andra länder och några nationella riktlinjer för säkerheten på svenska skolor finns inte. Massakern i Connecticut väcker frågor om detta måste ändras.

Jag vet att diskussioner förs på olika håll om vi har för öppna skolor eller inte, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

2009 gav Skolverket ut ett stödmaterial med bland annat erfarenheter från skolskjutningarna i Finland. Men några särskilda riktlinjer för säkerhet och krisberedskap på skolor har myndigheten hittills inte funnit någon anledning att ge ut. Detsamma har gällt SKL, där man nu dock flaggar för att frågan kan bli aktuell att lyfta igen.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) känner sig dock trygg med att ansvaret ligger på varje kommun.

Jag uppfattar att det finns en krisplanering i varenda kommun inför den här typen av händelser. Däremot att förebygga - där ser jag ett behov av att ständigt bli ännu bättre.

Efter att en 16-årig pojke sköts ihjäl på Bromma gymnasium 2001 tillsatte Jan Björklund, då skolborgarråd i Stockholm, en utredning som landade i att metalldetektorer och övervakningskameror inte var rätt väg att gå. Men många Stockholmsskolor reagerade med att registrera besökare och låsa dörrar.

Göteborg är exempel på en kommun som övat för just ett skolskjutnings-scenario. Och samtliga ingångar och utrymningsvägar i stadens skolor har kartlagts, säger stadens utbildningsdirektör Sven Höpner.

Mer läsning

Annons