Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga manliga operakandidater

Sveriges två utbildningar med kandidatprogram i operasång, Operahögskolan i Stockholm och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, brukar ha högt söktryck av både kvinnliga och manliga sångare. Men i år har de båda utbildningarna bara antagit kvinnliga sångare, skriver SVT.

– Jag har jobbat här i 25 år, det har aldrig hänt tidigare under min tid, säger Maj-Britt Dahling, lärare vid Operahögskolan i Stockholm, till "Kulturnyheterna".

Enligt skolans chef Anna Lindal kan den rådande könsfördelningen ha flera orsaker och hon är inte säker på att det är en ihållande trend. Men en bidragande faktor tror hon är att musikämnet 2011 försvann som kärnämne på gymnasiet, vilket gjort möjligheten att konfronteras med opera mindre.

– Det kan ha med grundskolan att göra - vad man gör som tjej respektive kille och vad får man uppmuntran för. Sen har vi en väldigt stark tradition av sopraner i Sverige, säger hon till SVT. (TT)