Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga kameror på brandbil i Rosengård

Räddningstjänsten Syd får inte ha övervakningskameror monterade på släckbilen vid insatser i stadsdelen Rosengård i Malmö.

De boendes integritet väger tyngre än intresset av att övervaka, anser länsstyrelsen.

Fyrverkerier avfyrade mot brandmän, stenkastning, flaskkastning och laserstrålar mot ansiktet på personal - det är den dramatiska bakgrunden till räddningstjänstens önskan om att få filma sina Rosengårdsinsatser.

Tanken var att utrusta en släckbil med två kameror, som skulle filma 360 grader runt bilen både när den kördes genom bostadsområdet och när den stod stilla. Filmen skulle få sparas i ett dygn innan den raderades ut, allt för att avskräcka från attacker mot räddningspersonalen.

Men länsstyrelsen säger blankt nej. Ett bostadsområde med tillhörande grönområden är en särskilt känslig miljö, påpekar länsstyrelsen. Kamerorna skulle sitta högt upp och filma ett stort område runt bilen. Eftersom färdväg och uppställningsplats aldrig går att förutsäga, kan räddningstjänsten inte garantera att människors integritet inte kränks, resonerar länsstyrelsen.