Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga framsteg i klimatförhandlingar

Plenarsessionen vid klimatkonferensen i Köpenhamn fick tillfälligt avbrytas sedan en rad utvecklingsländer med de afrikanska i spetsen marscherat ut från de arbetsgrupper de deltog i. De anklagade de rika länderna i världen för att försöka skrota Kyotoprotokollet och dess utsläppsgränser.

Kyotoprotokollet stadgar att de rika länderna - men inte de fattiga - ska förbinda sig att minska utsläpp.

Afrika har dragit i nödbromsen för att undvika en tågkrasch i slutet av veckan, kommenterade biståndsorganisationen Oxfams chef Jeremy Hobbs.

Men i EU-gruppen var många frustrerade över att förhandlingarna nu sinkats ytterligare - inte minst ordförandelandet Sverige.

Jag känner skam över det inträffade. Det är uppenbart att protesten var avsedd att fördröja förhandlingsprocessen, och min tolkning är att det är oljeproducerande länder som står bakom alltihop, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Carlgren pekade särskilt ut Lumumba Di-Aping, den sudanesiske ordföranden för G77, u-ländernas paraplyorganisation.

Han har lagt hinder i vägen för det danska ordförandeskapet, trots att många andra u-länder, både afrikanska och latinamerikanska, vädjat om att låta arbetet fortsätta, säger Carlgren.

Sent på eftermiddagen återvände dock de länder som marscherat ut och förhandlingarna kunde fortsätta. Nu har ministrarna tagit över helt från tjänstemännen, men trots det har mötet inte rört sig särskilt mycket framåt. Den danska miljöministern Connie Hedegaard, som mötte 48 av sina kollegor redan på söndagen, är märkbart irriterad.

Det finns fortfarande ingen vilja att röra sig framåt - och det är illa, sade Hedegaard efter mötet.

Samtidigt har det varit stökigt även utanför konferenscentret Bella Center i Köpenhamn, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Där trängdes i morse tusentals diplomater, tjänstemän och journalister för att få komma in. Men i stället fick de stå och huttra i flera timmar i stillastående köer.

Polisen uppgavs ha tappat kontrollen över situationen när folk skulle ta sig in genom gallergrinden. Först efter flera timmar lyckades polis och funktionärer få någorlunda ordning 100 meter långa köerna.

Under nya demonstrationer greps sammanlagt 17 personer i Köpenhamn. Temat för protesterna var klimatflyktingarna och demonstrationen samlade 3 000 deltagare.

Vi är mycket nöjda över att vi inte behövt gripa fler i en så stor demonstration, sade polistalesmannen Lars Borg till Ritzau.