Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga flyktingar till Västra

Varje år kommer att antal flyktingar till Sollefteå kommun. De placeras företrädelsevis i Sollefteå, men även i Långsele. I både Ramsele och Junsele har man tagit initiativ för att få flyktingar placerade även där. Men Kultur- utbildnings och fritidsnämnden har nu bestämt sig för att säga nej.

Det är en skrivelse från Junsele lokala råd som ligger bakom beslutet i nämnden. Rådet har begärt en utredning om möjligheterna till flyktingmottagande i Junsele.

"Ett mottagande utanför Sollefteå och Långseleområdet innebär en betydande kostnadsökning för verksamheten. Med anledning av det geografiska avståndet måste, som komplettering till de redan befintliga verksamheterna i Sollefteå, parallella resurser i form av bland annat undervisning i svenska för invandrare och resurser för mottagande ordnas på en ny ort, motiverar nämnden sitt nej.

Dessutom poängterar nämnden att om ett mottagande ska fungera bra bör det finnas cirka 30 individer per samhälle. Men flyktingströmmarna har minskat och så många flyktingar kommer inte numera.

Dessutom har det visat sig vara svårt att motivera de flyktingar som i dag finns på förläggning att flytta till mindre orter. Av den anledningen menar nämnden att det i dagsläget inte är realistiskt med flyktingmottagning i vare sig Ramsele eller Junsele.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68