Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ing-Britt får inte den hjälp hon har rätt till

Ing-Britt Blomberg, 66, i Härnösand lever sitt liv med hjälp av syrgasmaskin och respirator. Utan hjälp från maken hade det aldrig fungerat.

Trots att hon bedöms tillhöra LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) får hon avslag på sin begäran om att få en personlig assistent. Dessutom får hon inte den ledsagarservice som hon har beviljats.

Ing-Britt sitter vad köksbordet, bredvid henne står den rullande syrgasmaskinen. I munnen sitter en grimma som förser henne med syre.

Maken Nisse drar ett tungt lass. Förutom skötseln av hustrun tar han hand om lungmaskinen som förser hustrun med syre dygnets alla timmar.

Ing-Britt hörde av sig till Allehanda Media efter förra veckans artikel om Eva Magnussons frustration över att inte få hjälp med en kontaktperson, trots att hon beviljats en sådan.

Ing-Britt är beviljad ledsagarservice tolv timmar i veckan, bland annat två gånger till bassängen på Rehabmedicin i Härnösand. Men enligt henne får hon bara hjälp i tre timmar.

– Det fungerar inte alls. Vi kan inte leva så här länge till, säger Ing-Britt som har levt med sin sjukdom, Skolios, i 28 år. Sjukdomen innebär att hon endast har en halv liter i syreupptagning i sina lungor.

Ing-Britt har överklagat tre gånger när det gäller beslutet om avslag för personlig assistent. Kommunen motiverar sitt ställningstagande med att hon inte har tillräckliga skäl. Kommunen har erbjudit Ing-Britt korttidsboende och hemtjänst.

– Vi kan inte flytta och får panikångest bara av tanken på det, säger Ing-Britt Blomberg