Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Införande av nya betyg får underkänt

Annons

Till jullovet får landets sjätte- och sjundeklassare för första gången betyg enligt en ny betygsskala och nya betygskriterier.

Men från lärarfacken kommer nu skarp kritik om att förberedelserna varit för dåliga.

Det här är en underfinansierad reform och framför allt har regeringen underskattat vad som krävs i form av förberedelser, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Undersökningar från de båda lärarfacken ger en entydig bild - många lärare anser att de fått för dålig fortbildning i det nya betygssystemet och att förberedelserna varit otillräckliga. Och nu flaggar lärarfacken för att lärare känner osäkerhet inför den kommande betygssättningen.

Det här innebär att likvärdigheten äventyras och det är inte rättssäkert, säger Eva-Lis Sirén.

Men utbildningsminister Jan Björklund (FP) försvarar införandet och menar att de nya betygen blir mer rättvisa och likvärdiga än tidigare.

Förberedelserna har varit mer omfattande än någonsin förut, säger Björklund till TT.

Fakta: Kritik mot ny betygsättning

En ny sexgradig betygsskala infördes läsåret 2011/12 för grund- och gymnasieskolan. Från och med höstterminen 2012 börjar betyg ges från årskurs 6.

I en undersökning som Lärarnas Riksförbund låtit göra bland drygt 2 200 betygsättande lärare (i grund- och gymnasieskola) är en övervägande majoritet positiva till det nya betygssystemet. Men 60 procent anser att de fått för lite fortbildning för att kunna sätta betyg på rätt grunder under det här läsåret.

I undersökningen som Lärarförbundet låtit göra med hjälp av Novus under den gångna veckan anser endast en av tre lärare (bland 193 tillfrågade i årskurs 6-9) att de fått tillräckligt med underlag och att förberedelsetiden varit tillräcklig inför den nya betygssättningen.

Mer läsning

Annons