Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför nedläggningen av Mogårn och Sidensjögården: Viktigt titta på konsekvenserna för landsbygden

Vad händer med bygden om Mogårn och delar av Sidensjögården läggs ned?
– Det är viktigt att det görs en landsbygdssäkring inför beslutet, säger landsbygdsutvecklaren Lena Lindström.

I mitten av januari kom beskedet: Mogårns vård- och omsorgsboende föreslås läggas ned, liksom delar av Sidensjögården.

På Sidensjögården är det tänkt att de 20 korttidsplatserna ska flyttas till centrala Örnsköldsvik. De åtta boendeplatserna för dementa berörs inte.

Ett beslut som väckt oro i bygderna och fått skarp kritik, bland annat av PRO i Örnsköldsvik.

Men ett beslut om nedläggning skulle inte bara påverka de boende och deras anhöriga samt de som jobbar här. Det är stora beslut för hela bygden.

– Därför har vi en landsbygdsstrategi som fullmäktige antagit. Enligt den ska en landsbygdssäkring göras vid större beslut, säger Lena Lindström, kommunens landsbygdsutvecklare.

– Det är en konsekvensbeskrivning där man tittar på vad beslutet betyder ekonomiskt, ekologiskt och socialt. En sådan kommer säkert också att göras.

Det handlar bland annat om hur många av de anställda som bor på orten/i området, och hur deras handelsmönster påverkas.

Men även hur deras familjer påverkas vad gäller exempelvis barnomsorg och om andra i familjen jobbar på orten.

– Båda fastigheterna ägs av kommunen, så frågan är också vad det finns för alternativa verksamheter. Eller riskerar de att stå tomma efter en nedläggning?

Kan byggnaderna bli aktuella för asylboende?

– Det ska jag inte uttala mig om. Men i min värld, visst skulle det kunna bli så. Det är ju generellt bra standard på lokalerna, men de är tungarbetade när det gäller omsorg om äldre.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.