Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensan är en del av livet

Annons

Säsongens influensa har börjat få fäste i Sverige och kommer att slå till ordentligt i början av februari. Men börjar man känna av symptomen finns tyvärr inget att göra.

Influensan är en del av livet, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

När man smittats brukar influensan bryta ut snabbt, ofta inom ett par dagar. Det börjar med plötslig frossa, hosta och feber. Muskelvärk och huvudvärk är också vanligt.

Kräkningar och diarré kan förekomma men är vanligast bland barn.

Tillhör man de utpekade riskgrupperna ska man så snart som möjligt vaccinera sig. Men är man ung och frisk kan man räkna med att få influensan då och då. En del hävdar till och med att det är bra att bli sjuk ibland, så kommer man in i ålderdomen med ett lite bättre skydd, säger Anders Tegnell.

Utbrott efter nyår

Ofta bryter influensan ut efter nyår när ledigheterna är över och vi går tillbaka till vardagen på jobb och skolor.

En hittills mild vinter kan ha bromsat säsongen något, eftersom virus trivs i torr och kall luft, men kopplingen till vädret är inte särskilt stark, säger Anders Tegnell.

Det är sällan vi ser en topp före jul. Att den kommer nu är det vanliga.

Att vara noga med att tvätta och sprita händerna skadar aldrig. Men det garanterar heller inte att man klarar sig undan smittan.

Kan inte hejdas

Och har man väl fått influensan går den inte att stoppa.

Det finns egentligen inget på kartan som ger något skydd att tala om. Några huskurer har man aldrig kunnat få att fungera under vetenskapliga förhållanden.

I stället är rådet att dricka mycket vatten, ta febernedsättande - och stanna hemma från jobbet.

Mer läsning

Annons