Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Influensaepidemin har nått sin topp i länet: "Faran är inte helt över"

Influensan har som vanligt bäddat ner många människor efter nyår. Men nu verkar det värsta vara över enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten.
– Vi har nått toppen men får nog dras med smittan in i april, säger läkaren Hans Boman från Smittskyddsenheten i Västernorrland.

Risken för att smittas av influensa är inte över men antalet rapporterade fall har minskat de senaste två veckorna.

– Vi har färre anmälningar sista veckan och det är enligt prognosen för årets influensa. Vi kan se att Influensa A har klingat av och att fler fall av den något lindrigare versionen Influensa B har dykt upp i statistiken.

Läs också: Anhörig: "De äldre i sjukvården har inget värde"

Fortfarande bedömer Folkhälsomyndigheten att sjukdomsaktiviteten är mellanhög på riksnivå men att toppen för säsongens epidemi är nådd.

Läs också: Allt fler på intensiven av influensa

Att vi är mitt uppe i sportlovsveckorna kan dock innebära variationer av spridningen av influensa.

– Faran är inte helt över i vårt område. Som vanligt tar Influensa B över sjukdomsbilden i slutet av säsongen. Den ger ungefär samma symtom men är lite lättsammare.

Även i övriga Europa har antalet influensafall minskat enligt rapporten Folkhälsomyndigheten som också rekommenderar fortsatt antiviral behandling till folk i riskgrupperna.

– Vi får nog dras med influensan en bit in i april, det är som vanligt, menar Hans Boman på Smittskyddsenheten.