Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indien varnar för besök i Pakistan

Annons

Spänningen skärptes mellan Indien och Pakistan på fredagen.

Pakistan inställde permissioner och omplacerade trupper.

Indien varnade samtidigt medborgarna för att resa till Pakistan. Den direkta orsaken var uppgifter om att indier har gripits i grannlandet efter bombattentat i de två pakistanska städerna Lahore och Multan.

Medier i Pakistan och Indien rapporterade att flera indier har hållits fängslade de senaste två dagarna.

"Indiska medborgare informeras därför om att det skulle vara riskabelt för dem att resa till eller vistas i Pakistan", meddelade utrikesdepartementet.

USA uttryckte via nationella säkerhetsrådet i Washington en förhoppning om att "båda sidor ska undvika att vidta åtgärder som i onödan ökar spänningen".

I Islamabad sade militärer att soldater beordrats infinna sig på sina förläggningar och att en del soldater har dragits bort från gränsen mot Afghanistan. Ingen ville kommentera nyhetsmedieuppgifter om att de sänts till gränsen mot Indien.

En högt uppsatt polis i Pakistan förnekade att indier har gripits. Men en underrättelsekälla bekräftade uppgiften.

Spänningen har stigit efter de förödande terrorattackerna i Bombay i Indien mot två lyxhotell i slutet av november. Den pakistanska gruppen Lashkar-e-Toiba anklagas av Indien för att ligga bakom, och New Delhi gör pakistanska myndigheter delvis ansvariga för dåden, som krävde över 170 liv.

Mer läsning

Annons