Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Indien får delstat nummer 29

Indien är på väg att få en 29:e delstat. På torsdagen meddelade inrikesminister P Chidambaram att regeringen ska inleda arbetet med att skapa delstaten Telangana i en del av det som nu är Andhra Pradesh i sydöst.

Beslutet följer efter elva dagars hungerstrejk av K Chandrasekhar Rao, ledare för det största parti som förespråkat en utbrytning. Hans allt sämre hälsa har utlöst våldsamma studentprotester den senaste veckan.

Rao uttryckte sin tacksamhet från sjukhussängen i Hyderabad, Andhra Pradeshs huvudstad som nu kan tillfalla Telangana. Kravet på en separat delstat har drivits länge av lokala politiker, som anklagar regeringen för att försumma det fattiga och ofta torkdrabbade området.

Vi är bekymrade över K Chandrasekhar Raos hälsa. Vi önskar att han avbryter sin hungerstrejk omedelbart. Vi vädjar också till alla studenter att upphöra med sin agitation, sade inrikesminister Chidambaram.

Senast nya stater bildades i Indien var år 2000 då Bihar, Madhya Pradesh och Uttar Pradesh delades upp och skapade Jharkhand, Chhattisgarh och Uttarakhand.