Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Indien anger klimatmål

Annons

Som sista stora utsläppsland har nu också Indien antytt en egen klimatmålsättning.

Enligt preliminära siffror från regeringen uppskattar Indien att landets utsläpp av koldioxid per BNP-enhet kommer att minska med 24 procent fram till 2020, jämfört med läget 2005.

Formuleringen av minskningen utgår från samma modell som Kina använder, och skiljer sig alltså från de uträkningar som legat till grund för Kyotoavtalet och FN:s klimatpanel.

Till 2030 räknar Indien preliminärt med en sänkning per BNP-enhet med 37 procent. En högt uppsatt regeringstjänsteman säger samtidigt att landets slutgiltiga målsättning, som sannolikt tillkännages först under klimattoppmötet i Köpenhamn som börjar i nästa vecka, kan komma att utformas som en bred palett av åtgärder snarare än specifika siffror. Landets miljöminister Jairam Ramesh ska hålla tal i parlamentet på torsdag.

Mätkonstruktionen som Kina och Indien använder sig av innebär att utsläppen av växthusgaser kan fortsätta att öka, trots angivna minskningar, om den ekonomiska tillväxten fortsätter att öka i hög takt.