Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inbrottstjuvar stör julefriden

Annons

När människor gett sig i väg för att fira jul hos vänner och bekanta slår tjuvarna till. I år verkar södra Sverige ha drabbats hårdast av julinbrott.

Jag sitter här med en hel drös anmälningar, säger Eva Jirehall, länsvakthavande befäl hos polisen i Kalmar län, till TT.

Sex inbrott under julnatten, varav tre i Hultsfred, var henens facit på juldagens morgon. Men i Skåne var inbrotten ändå betydligt fler.

Räknar man från klockan 18 på julaftonskvällen fram till 10 på juldagens förmiddag så handlar det om 27 stycken, säger polisens informationsansvarige Mikael Persson.

Smycket stöldgods

I Skåne verkar Trelleborg och Kristianstad ha varit särskilt utsatta. Tjuvarna har tagit sig in i villor eller lägenheter främst via fönster eller altandörrar. Kontanter, smycken, elektronikvaror och alkohol verkar vara det begärligaste bytet.

I Markaryd, Strömsnäsbruk och Älmhult i Kronobergs hemsöktes några villor på julaftonskvällen. Förutom det som stulits har tjuvarna också rotat igenom husen. På samma sätt drabbades tre villor i Laholmstraken i Halland ungefär samtidigt.

Dessvärre befarar polisen att åtskilliga helgfirare ännu är bortresta och ännu fler därför kommer att upptäcka att det varit tjuvar i deras hem.

Så kan det mycket väl vara, konstaterar Eva Jirehall.

Flera gripanden

De flesta av jultjuvarna är ännu på fri fot, men det finns undantag. I Landskrona slog grannar larm om ett pågående lägenhetsinbrott natten till juldagen och mannen kunde gripas i trapphuset. I Kungsbacka stoppade polisen en bil vid midnatt. Den berusade föraren visade sig ha stöldgods i bilen. Och i Hallsberg i Närke vaknade en lägenhetsinnehavare när någon bröt sig in på juldagsmorgonen. Tjuven, en 19-årig kvinna, kunde gripas på plats.

Men hur effektiv polisen än är så är förebyggande insatser bästa motmedlet mot julinbrott. Micke Persson hos Skånepolisen tipsar:

Se till att godkända lås överallt, inte minst i altandörren. Försök att få det att se bebott ut, även när man inte är hemma. Och det är alltid bra med vaksamma grannar, säger han.