Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inbrott med guldkant

För en liten butik som ständigt lever på marginalen kan ett inbrott bli droppen.
Men inte i Undrom.
Där startade byborna en insamling för att hjälpa sina handlare efter skadegörelse och stölder i november.

När Boteåparlamentets Pia Hedberg överlämnar checken till Dan och Liselotte Schöllin på Handlarn i Undrom blir det tyst i ett par sekunder. Sedan kommer glädjetårarna.

Liselotte Schöllin ropar högt, slår händerna för ansiktet och kikar mellan fingrarna på den vackert handskrivna summan. Hon vänder sig bort, tittar igen, skrattar och gråter om vartannat.

26 735 kronor.

Så mycket har byborna samlat ihop för att hjälpa sina handlare, som drivit butiken i Undrom under flera års tid.

– Jag är mållös. Det här hade jag aldrig, aldrig förväntat mig. Det är helt fantastiskt, säger Liselotte Schöllin när hon hämtat sig en smula.

Historien börjar den 8 november, då Handlarn i Undrom drabbas av inbrott. På natten slår någon sönder det dubbla skyltfönstret ut mot parkeringen, tar sig in i butiken och stjäl kassalådan.

Kassan bestod bara av några hundralappar. Då var det värre med självrisken och den nya larmanläggning som måste införskaffas.

– Vi är en liten landsortsbutik med väldigt små marginaler. Det får inte bli några stora oförutsedda utgifter, säger Liselotte Schöllin.

Men då bestämde Boteåparlamentet, den lokala byaföreningen, att något måste göras.

– De har det jobbigt nog ändå här på Handlarn. De gör ett jättebra jobb – och bygden behöver verkligen sin butik, skolan och affären är två väldigt viktiga saker för byn, säger Lars Blomén.

Sagt och gjort. 350 lappar delades ut i bygdens brevlådor – stötta butiken och skänk en slant. Och pengarna strömmade in.

– Vi fick ett fantastiskt gensvar, det har kommit pengar till och med från sommarboende i Stockholm, säger Lars Blomén.