Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IMF-beslut om isländska lån 2010

Annons

Internationella valutafonden (IMF) kan fatta beslut om fortsatta utbetalningar av nödlån till Island i början av 2010, slår IMF:s delegationschef Mark Flanagan fast i samband med en pressträff i Reykjavik.

Förutsatt att vissa åtgärder kan vidtas under de kommande veckorna och förutsatt att vi kan få finansieringsgarantier på plats under den tidsperioden skulle vi kunna föra denna genomgång vidare för avvägning i IMF:s styrelse i januari, säger Flanagan.

Nödlånen från IMF är en del av ett räddningspaket på totalt 10 miljarder dollar beviljat sedan Islands storbanker gick omkull i fjol, vilket drog in ö-riket i en djup recession. Sverige och andra nordiska länder finns också med bland dem som bidragit till låneprogrammet.

Islands BNP väntas i år krympa med 7,0-7,5 procent och kan tänkas växa nästa år, enligt IMF.

Islands centralbank, Sedlabanki, sänkte i förra veckan styrräntan med 1 procentenhet till 10 procent, vilket bedömare ansåg var en något större sänkning än väntat.

Sedlabanki talade då även om att man avsåg att fortsätta sänka räntan om inflationen sjönk och den isländska kronan stärktes eller var stabil.

Det relativt höga ränteläget syftar till att hålla inflationen, på uppåt 9 procent, under kontroll. Dessutom hoppas Sedlabanki stabilisera den pressade isländska kronan med den strama penningpolitiken.

Island har i krisen även infört rigida kontroller av kapitalrörelser, för att förhindra valutaturbulens. Kapitalkontrollen har dock stegvis börjat minskas samtidigt som Islands parlament har fått ett reviderat förslag till hur man ska reglera skulderna till Storbritannien och Nederländerna sedan dessa länders regeringar gått in med garantipengar till sparare som förlorade tillgångar när de isländska bankerna kollapsade.