Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilska och hopp efter FN-beslutet

Annons

Efter segern i FN:s generalförsamling talade palestiniernas president Mahmud Abbas om ett "historiskt steg" mot självständighet vid Israels sida.

De israeliska reaktionerna pendlar mellan hopp och ilska.

Sverige och 137 andra länder gav sent på torsdagskvällen Palestina status som observatörsstat i FN. I generalförsamlingen röstade endast nio medlemsländer emot resolutionen, medan 41 avstod från att rösta.

Mahmud Abbas firade i FN efter omröstningen men påminde om att en lång väg återstår innan drömmen om en palestinsk stat är uppfylld.

I morgon inleder vi den verkliga kampen. Jag vill inte grumla glädjen över vår seger i kväll men vägen framför oss är fortsatt mycket svår, sade han.

Det starka stödet var en diplomatisk seger för Abbas och en motgång för USA och Israel, som bara fick med sig Tjeckien, Kanada, Panama och några små Stillahavsstater.

De israeliska reaktionerna efter palestiniernas FN-framgång pendlar mellan hopp och ilska.

Ledarkommentarerna i de israeliska tidningarna följde i stort i samma spår som de politiska ledarna: Att framgången egentligen är en motgång för freden.

"FN belönade terrorn", löd rubriken i tidningen HaYom, som öppet stödjer premiärminister Benjamin Netanyahu.

På liknande sätt skrev tidningen Yediot Ahronots kommentator Noah Kliger att FN har "överfört observatörsnationsstatus till en stat som inte existerar, och som aldrig kommer att existera - om den inte når en överenskommelse med Israel".

Men en annan av tidningens kommentatorer var kritisk till den gängse israeliska uppfattningen, att FN-resolutionen bara är av ondo.

Resolutionen är inte Israelfientlig. Den ses bara som sådan av israeler som motsätter sig tanken på två stater. I själva verket kan resolutionen tjäna till att dra upp fredsprocessen ur gyttjan. En nystart i förhandlingarna, men denna gång mellan två stater och inte mellan en ockuperande nation och ett nationellt område som lever under ockupation, skrev Sever Plocker.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton kallade beslutet i generalförsamlingen för "olyckligt och kontraproduktivt" och menade att det reser nya hinder på vägen mot fred.

Före voteringen i sitt tal inför omröstningen sade den palestinske presidenten Mahmud Abbas att omröstningen är "sista chansen" för en tvåstatslösning för Israel och Palestina. Han manade generalförsamlingen att "utfärda en födelseattest för staten Palestina".

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömde Abbas tal som "fientligt och förgiftat". Enligt Netanyahu blir en tvåstatslösning ännu mer avlägsen, när Palestina blir observatörsstat i FN.

Israel har hela tiden varit starkt avvisande till det palestinska initiativet. Israel fruktar att palestinierna med sin nya status kommer kunna utmana Israel på ett helt annat sätt på den internationella arenan, till exempel vid Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag.

Runt om i de palestinska områdena firade människor på gatorna med jubel och skott i luften. Även i den av Hamas kontrollerade Gazaremsan pågick firandet.

Mer läsning

Annons