Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikea lovade för mycket om dunet

Annons

Möbeljätten Ikea lovade kunderna att aldrig befatta sig med dun plockat från levande djur.

Nu visar Kalla fakta i TV 4 att löftet inte håller.

Förra söndagen avslöjade Kalla fakta att 34 av 39 dunproducenter i Polen, Ungern och Kina - som står för den största delen av världsproduktionen - enligt egna uppgifter plockar dun från levande gäss, vilket är mycket plågsamt för fåglarna.

Dunet kan sedan hamna i Sverige via mellanhänder i Tyskland och Danmark.

Ett av företagen som här i landet säljer produkter med dun som plockats från levande fåglar är Ikea, uppger Kalla fakta.

Speciell gåsfarm

Efter förra veckans avslöjande hävdade Ikea att dun och fjädrar i företagets produkter till 100 procent är en biprodukt från matindustrin. På företagets hemsida lugnades kunderna: "Dun och fjäder som Ikea använder tas aldrig ifrån levande djur."

Ikea har en uppförandekod som reglerar att dun och fjädrar ska komma från döda djur. Och företaget garanterar att kontroll sker av att koden efterlevs hos leverantörer och underleverantörer.

Men på söndagskvällen berättar Kalla fakta att en av Ikeas kinesiske underleverantörer, Multiglory Group, använder en mängd levandeplockat dun. Vid besök hos leverantören dokumenteras med dold kamera en gåsfarm inriktad på just levandeplockning.

Pengarna tillbaka

Med tanke på att Ikea har 8 000 underleverantörer ter det sig omöjligt för Ikea att fullt ut ha kunnat kontrollera alla.

Ikea-kunder som nyligen köpt kuddar och täcken med dun får pengarna tillbaka. Men befintliga dunvaror plockas inte bort från de 253 varuhusen världen över.

Mer läsning

Annons