Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikea letar leverantörer i Afrika

Annons

Ikea funderar på att, precis som klädkedjan H&M, anlita afrikanska underleverantörer, berättar vd:n Peter Agnefjäll för TT.

Vi håller på med en kartläggning av möjliga leverantörer, säger Peter Agnefjäll utan att vilja specificera vilka länder Ikea tittar på.

I slutet av november i fjol öppnade franchisetagare ett Ikea-varuhus i Egyptens huvudstad Kairo, det första på den afrikanska kontinenten. Öppnandet av Kairo-varuhuset skulle ha skett betydligt tidigare men blev försenat med tre år i samband med revolutionen, skriver egyptiska tidningen Al Ahram.

Men förutom det har Ikea alltså inga varuhus i Afrika. Enligt Peter Agnefjäll har Ikea fullt upp med att expandera på andra håll, exempelvis i Indien.

Vi har ingen brådska att kasta oss i gång med nya marknader.

I dag är Ikeas största marknader Tyskland, USA, Frankrike, Ryssland och Sverige. Under året satte Ikea även igång att producera varor i en ny egen fabrik i kinesiska Nantong. 60 procent av Ikeas produktion sker i dag i Europa och 33 procent i Asien. Ikea har 1 046 underleverantörer i 52 länder, enligt rapporten.

Ikea planerar att öppna sitt första varuhus i Sydkoreas huvudstad Seoul nästa år. I Kina, där Ikea i dag har 13 varuhus, planerar man att öppna omkring tre nya varuhus om året de kommande åren. Och i Stockholm funderar Ikea på att öppna ett tredje varuhus, som exempelvis skulle kunna ligga vid Globen, enligt Agnefjäll.

Ikeas vinst efter skatt uppgick till 3,3 miljarder euro, cirka 29 miljarder kronor, för räkenskapsåret som sträcker sig mellan september 2012 och augusti 2013. Det var en ökning med drygt tre procent jämfört med året före.

De två senaste åren har varit framgångsrika för Ikea. Trots tuffa tider i många länder har både omsättning och vinst slagit rekord. För verksamhetsåret 2012 hade bolaget en omsättning på motsvarande 240 miljarder kronor, en ökning med 9,5 procent från året före. Vinsten ökade fyra procent och nådde en ny rekordnivå på 34 miljarder kronor.

Men tillväxttakten mattades av under förra året. Ordföranden Göran Grosskopf medgav nyligen i en intervju med Dagens Industri att Ikea inte kommer att nå målet att fördubblas i storlek till år 2020. Enligt Grosskopf har bolagets mål visat sig vara "för aggressivt".

Försäljningen har inte utvecklats så snabbt som vi trodde, sade han.

Ikeas mål är att öka omsättningen till 50 miljarder euro 2020, enligt Peter Agnefjäll.

Mer läsning

Annons