Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ikea flyttar in i Örnsköldsvik – då rasar köpmännen

Det kokar bland köpmännen i Örnsköldsvik.
Anledningen är att en bostadsrättsförening upplåtit reklamplats åt – Ikea.
– Man blir ledsen i hjärtat, säger centrumledaren Anette Forsberg.

Annons

Det är bostadsrättsföreningen "Blågrå huset" som låter Ikea hyra in sig på en vägg i två veckor i samband med att företaget ska öppna butik i Umeå.

Ikea kommer att göra reklam för öppningen och varuhuset genom att hänga upp någon typ av banderoll på en gavel som vätter mot Fabriksgatan i centrala Örnsköldsvik.

LÄS OCKSÅ: Ikea i Umeå premiärvisas – här är första bilderna inifrån

– Det här går precis rakt mot det som jag jobbar för till hundra procent, säger centrumledaren Anette Forsberg.

Hur menar du att det går mot det du värnar?

– Ja, men vi i Örnsköldsvik vill ju såklart att man ska handla i våra lokala butiker. Då känns det sådär att någon låter Ikea köpa in sig och locka konsumenter till Umeå.

Kan du som centrumledare göra något åt det?

– Nej, det där är redan beslutat. Ikea har gjort en affär med bostadsrättsföreningen.

En handlare som hörde av sig till allehanda.se på tisdagen var mycket upprörd över att Ikea tillåts köpa in sig på attraktiv plats i Örnsköldsviks centrum.

– Jag hoppas att det bara är rykten. När många handlare har det kämpigt kanske vi skulle inrikta oss på att få de lokala affärerna i första hand; inte bidra till att Örnsköldsviksborna reser till Umeå.

Det har florerat olika uppgifter om sättet som Ikea planerar att synas på. Kontraktet mellan bostadsrättsföreningen "Blågrå huset" och Ikea säger att det rör sig om en affisch, eller liknande, som ska få hänga på husfasaden i två veckor.

– Bostadsrättsföreningens styrelse har fattat ett majoritetsbeslut om att låta Ikea annonsera på fasaden i två veckor, det stämmer, säger Hans Edmark, som är ordförande i "Blågrå huset".

LÄS OCKSÅ: Allehanda.se provar Ikeas grönsaksbulle

Hur kommer det sig att Ikea vände sig till er?

– Det vet jag inte. Vi fick frågan för ungefär två månader sedan, och sedan diskuterade vi i styrelsen.

Hur gick resonemanget?

– Vi antog att Ikea kommer att göra en hel del marknadsföring i Örnsköldsvik inför öppnandet i Umeå; i tidningar och kanske på bussar, bland annat. Om vi upplåter en fasad så gör det varken till eller från för dem.

Vad gör det för er?

– Det är ett internt avtal mellan oss och Ikea, säger Hans Edmark.

Edmark fortsätter:

– Ikea står för allting när det gäller deras kampanj. De har sökt bygglov, de bekostar det som ska upp på väggen och de hänger upp det. Vi i bostadsrättsföreningens styrelse ser en framtida möjlighet för lokala företag i Örnsköldsvik nu när Ikea går först.

Hur menar du?

– Att det kan bli så att styrelsen upplåter den här platsen för andra aktörer i framtiden. Det är en sak vi ska diskutera styrelsen, om det blir aktuellt.

Inga betänkligheter kring samarbetet med Ikea?

– Nej, tvärtom. Jag och alla andra i styrelsen och föreningen vill också Örnsköldsviks väl, och bostadsrättsföreningen har varit med i Cesam sedan 1998 och sponsrat med ett sexsiffrigt belopp.

– Det är klart att det finns ett värde för föreningen i det här, men den möjligheten att annonsera kanske andra också kan dra nytta av.