Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ifrågasätter landstingets kostråd till diabetiker

Öppet brev till landstingsledningen: Landstinget köper årligen in insulin till kolhydratintoleranta (diabetiker) i länet för 36 miljoner. Till detta kommer kostnad för injektionsnålar, tablettmedicinering, teststickor med mera.

Då jag på nära håll följt en av dessa kolhydratintoleranta som genom att ändra sin kost, i strid med de rekommendationer dietisten får ge, nu reducerat sin vikt och kunnat minska sin insulindosering med en tredjedel, inser jag att jag upptäckt en besparingspotential på mer än 12 miljoner per år! Hur många vårdplatser eller sköterskor skulle det räcka till?

Innan insulinet var uppfunnet fick den som fått sockersjuka, som det då kallades, kostrådet ”undvik kolhydrater så överlever du längre”.

Dietisten får inte rekommendera en lågkolhydratkost av skälet att det inte finns några långsiktiga studier som visar att den fungerar. Detta innebär i så fall att då det visat sig i långsiktiga studier att den lågfettkost man rekommenderar saknar effekt, borde man inte få rekommendera den alls. SBU har till och med konstaterat att dagens kostråd ”saknar vetenskaplig evidens”. Vad får dietisten i så fall rekommendera?

Nu kommer ni säkert att gömma er bakom att ni är bundna till att följa de rekommendationer som kommer från Livsmedelsverket och Socialstyrelsen. I så fall undrar jag om ni inte kan tänka själva och, om ni ser att det finns utrymme för förbättringar av både folkhälsa och landstingets ekonomi, göra något åt saken?

Jag menar inte att ni ska börja forska själva, men landstinget är med i SKL, Sveriges kommuner och landsting, som är en tung aktör och som skulle kunna kräva att man genomför en ordentlig kostforskning samt gör en översyn av de nuvarande kostråden.

På tal om kostråd, de senaste ”Kostråd för diabetiker” jag läste och som delades ut på en vårdcentral, var inte upptryckt av landstinget utan av en läkemedelstillverkare.

Det känns lite som att landstinget ”satt räven som vakt i hönshuset”, för det är väl rimligt att anta att det är viktigare för en läkemedelstillverkare är att få sälja medicin än att rekommendera folk en kost som gör att man slipper medicinen?

Då den nuvarande landstingsledningen uppenbarligen är alltför okunnig/ointresserad/ovillig/självupptagen/bekväm (stryk det som inte är tillämpligt) för att göra något åt saken, är det är min fromma förhoppning att vi efter höstens val får en ny landstingsledning som bättre tar sitt ansvar för allas vår hälsa och landstingets ekonomi.

Erik Lindquist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel