Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ifrågasatt blir man alltid"

I augusti 2007 tillträdde Inger Bergström tjänsten som sjukhusdirektör i Sollefteå. Några problem för att hon är kvinna med makt och inflytande har hon ännu inte upplevt.

– Ifrågasatt blir man väl alltid oavsett om du är kvinna eller man. Det hör samman med chefsrollen.

Nu var tjänsten som sjukhusdirektör inte det första chefsjobbet för Inger Bergström. Innan hon slog sig ner i sjukhusets chefsstol var hon under flera år chef inom Kramfors kommuns socialförvaltning. Inger Bergström känner sig trygg i chefsrollen och ryggar inte för att hon har makt.

– Med makt har du möjlighet att påverka och bidra till att göra saker och ting bättre.

Utifrån hennes erfarenhet kan hon inte påstå att hon upplevt att det ställts särskilda och större krav på henne i egenskap av kvinna.

– Jag tror också att det beror på vilken organisation du jobbar inom. Kraven på kvinnliga chefer är nog större i äldre stukturer med många män i ledande ställningar.

På frågan om hon tror att det finns ett specifikt kvinnligt ledarskap svarar Inger Bergström jakande.

– Jag tror att kvinnor och män uttrycker sig på olika. Det finns ett manligt och kvinnligt språk där kvinnor kanske uttrycker sig lite mer försiktigt. Men samtidigt finns det även manliga chefer som använder sig av ett mer kvinnligt språk utan för den skull vara feminina.

Inger Bergström är faktiskt en makthavare, men känner sig inte som en sådan.

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Inte på det sättet. Jag ser mig själv som en av alla som försöker att göra ett bra jobb.