Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IF Metall Mellersta Norrland och Ingemar Nilsson (S): Ny-industrialisera Sverige

Industrin är en ovärderlig tillgång för Sverige. Det går bra för stora delar av svensk industri, och det rapporteras allt oftare om nya investeringar, nya försäljningsrekord och nyanställningar. Samtidigt finns en bild av att industrin minskar i betydelse för Sverige.

Att detta var den borgerliga regeringens syn på industrin blev inte minst tydligt när Fredrik Reinfeldt deltog vid World Economic Forum i Davos 2013 och dömde ut svensk industri som ”basically gone”.

Men industrin har förändrats och när de industrinära tjänstejobben räknas in är det tydligt att Sverige fortfarande är en industrination. Industrin står då för en femtedel av landets ekonomi och sysselsätter omkring en miljon människor. Industrin står också för 77 procent av det samlade exportvärdet.

För att Sverige ska hävda sin industriella utveckling i en allt hårdare global konkurrens har regeringen beslutat om en nyindustrialiseringsstrategi som ska bidra till att stärka industrins konkurrenskraft och göra investeringar i svensk industri mer attraktiva. Strategin utgör en del av vår jobbpolitik för att skapa fler jobb och öka antalet timmar i ekonomin så mycket att Sverige når lägst arbetslöshet i EU år 2020.

Arbetet med genomförandet av nyindustrialiseringsstrategin sker inom fyra fokusområden som vi identifierat som avgörande för industrins omställningskraft.

Det handlar exempelvis om att svenska industriföretag ska vara ledande inom den digitala utvecklingen, att skapa en mer hållbar produktion, att lyfta kompetensförsörjningen för att möta industrins behov samt att Sverige ska vara ledande i forskning inom områden som bidrar till att stärka den industriella produktionen i Sverige. Strategin är regeringens, men industrins medverkan är avgörande för genomförandet.

Sverige ska fortsätta att vara ett av världens ledande länder när det gäller industriell produktion. När vi lägger så stor vikt vid industrins fortsatta utveckling är det med en insikt om dess avgörande betydelse för Sveriges och välfärdens utveckling.

Ingemar Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland och ledamot Näringsutskottet

Stefan Hultman

Ordförande IF Metall Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel