Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsbolag får avslag om polisnota

Annons

AIK och Djurgården får avslag på sin överklagan angående de så kallade polisnotorna. Kammarrätten gick på samma linje som förvaltningsrätten, vilket betyder det inte finns någon laglig möjlighet att undanta idrottsaktiebolag från att betala ersättning till polisen i samband med matcher.

Polisen har tidigare sänkt ersättningskyldigheten med 75 procent, en rabatt som försvann i somras. Kammarrätten meddelar att den heller inte finner skäl att ta tillbaka rabatten.

Det är klart att man är besviken. Det här påverkar ju Stockholmsklubbarna, som drivs i bolagsform, rejält, säger AIK Hockeys vd Peter Birath till TT.

Han säger att man förmodligen kommer att överklaga kammarrättens beslut.

Jag har haft en kort dialog med våra juridiska ombud och de säger att vi bör överklaga.

Onsdagens beslut gäller totalt tio domar, tolv matcher, mot de två ishockeyklubbarna. Men antal ärenden hos förvaltningsrätten, den första instansen, är många fler.

Vi överklagar löpande de notor vi får från polisen, och vi får en ny nota varje gång som vi spelar hemma, säger Birath.

Även AIK Fotboll överklagar löpande sina polisnotor. Ännu har man inte fått något beslut. AIK-bolagen har ännu inte betalat några polisnotor, eftersom de överklagats. Däremot lägger man undan pengar för den dag då man kanske måste betala alla räkningar från polisen.

Om jag ska ha kostnader nästa år på 7-8 miljoner kronor kommer det att påverka allt från ungdom-, dam- till herrfotbollen, säger AIK Fotbolls vd Thomas Edselius.

Djurgårdens och AIK:s fotbollslag har flera liknande ärenden som ligger hos förvaltningsrätten.

Även om våra fall skiljer sig lite från ishockeyns var det här ingen bra fingervisning, och ett återinförande av rabatten verkar ju inte heller troligt, säger Djurgårdens evenemangsansvarige Mats Jonsson till TT.

Om rättsläget gäller även fotbollen väntar troligen radikala förändringar av föreningens verksamhet.

Vi har inte 3-6 miljoner kronor att lägga på det här, det gör att vår verksamhet kommer att bli lidande, säger Jonsson. Vi måste kanske se över vår omfattande ungdomsverksamhet och vi kanske inte kan ta samma sociala ansvar i förorterna som tidigare.

Jonsson utesluter inte heller att verksamheten i framtiden drivs i en annan bolagsform, för att undgå polisnotorna.

Mer läsning

Annons