Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten vill ha maskeringsförbud

Annons

Maskeringsförbud och att tillträdesförbudet ska gälla även på området runt matcharenorna.

Det är åtgärder som idrottsrörelsen tror behövs för att stoppa våldet på idrottsarenorna och som företrädarna kommer att föreslå vid den hearing som idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) har inbjudit till i morgon.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver företrädare för Riksidrottsförbundet, svensk fotboll, ishockey, bandy och innebandy att maskeringsförbudet, som finns för demonstrationer, också bör gälla på idrottsarenorna för att göra det lättare att identifiera våldsverkare samt skapa en tryggare och mindre hotfull stämning på läktarna.

"Det är positivt att regeringen nu börjat bereda frågan om maskeringsförbud", skriver debattörerna.

Idrottsföreträdarna skriver vidare i debattartikeln att man anser att tillträdesförbudet, för personer som klubbarna stängt av, ska gälla ett visst område runt arenan i samband med match, något som regeringen "hittills har lämnat därhän", skriver de.

Debattörerna anser att det är viktigt att ansvarsfördelningen mellan arrangören och polisen klargörs och skriver: "Vi inom idrottsrörelsen är beredda att ta vårt ansvar. Men för att vi ska kunna göra det mer effektivt behöver vi klargöra var ansvaret börjar och slutar. Vi behöver också ha verktyg för att kunna ta vår del av ansvaret".

I morgon samlas berörda myndigheter och organisationer för en hearing där Björn Erikssons så kallade huliganutredning "Mera glädje för pengarna" ska diskuteras.

"Genom en fortsatt dialog mellan regeringen, idrottsrörelsen och andra aktörer kan vi fortsätta samla kunskap och utveckla nya verktyg och metoder för att motverka och förebygga det idrottsrelaterade våldet", säger Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons