Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten otydlig om arbetares rätt

Annons

Uteblivna löner och hundratals döda arbetare har skapat debatt om OS i Sotji och fotbolls-VM i Qatar. Den svenska idrottsrörelsen kritiseras nu för att vara otydlig i sitt stöd för mänskliga rättigheter.

LO anordnade på fredagen ett seminarium om idrottsrörelsens ansvar för mänskliga rättigheter i samband med stora mästerskap. Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande, konstaterade att idrott och politik hör ihop men att kraven måste vara rimliga och själva evenemangen fria från politiska budskap.

Dels är det en oerhörd mediebevakning på dessa evenemang som väldigt lätt kan missbrukas. Dels ska man som enskild idrottare aldrig tvingas förhålla sig till politiska budskap, säger hon.

Riksidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté kritiserades för att sakna en tydlig policy till stöd för mänskliga rättigheter. Idrottsrörelsen framhåller ofta att stora evenemang sätter strålkastare på problem i arrangörsländerna. Bland annat Amnesty påpekade dock att resultaten varit klena.

Svenska fotbollförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, vidhöll dock att bojkott aldrig kan vara lösningen.

Arbetsmiljöproblemen i Qatar uppstod inte när Fifa valde att lägga fotbolls-VM där. De fanns långt tidigare. Och nu diskuteras detta, inte bara i Sverige, utan över hela världen.

Mer läsning

Annons