Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Idols" vinnarlåt skapad i Ö-vik

TV4-musiktävlingen "Idol" är inne i slutspurten.

Nu står det klart att fyra elever på musikutbildningen Musikmakarna i Örnsköldsvik dragit vinstlotten - deras låt har valts ut till vinnarlåt.

– Det är en stark låt som kan formas åt olika håll, säger Alessandra Günthardt.

Annons

Under fredagskvällen krigar Elin Bergman, Jens Hult, Sandra Wikström, Erik Rapp och GIF Sundsvalls Kevin Walker vidare i årets upplaga av "Idol" i TV4. Den 6 december hålls finalen och då står det klart vem som vinner årets upplaga. Samma kvälls sjungs så klart årets vinnarlåt för första gången - en låt som i år tagits fram på musikutbildningen Musikmakarna i Örnsköldsvik.

Bakom låten står andraårseleverna Alessandra Günthardt, Elias Nässlin, Anton Eklund och Rasmus Palmgren, som alla är i 21-23-årsåldern. Kvartetten hade dock god hjälp av "Idol"-jurymedlemmen Anders Bagge, vars musikutbildning Dreamhill Academy har ett nära samarbete med Musikmakarna.

– Anders Bagge gav oss i klassen i uppgift att göra potentiella "Idol"-vinnarlåtar. Så vi fyra gjorde vårt bidrag och lämnade det till Bagge i augusti. Sedan presenterade tydligen Bagge sina favoritlåtar till skivbolaget Universal och då fanns vår låt med, berättar Alessandra Günthardt.

En tid senare stod det klart att Musikmakarkvartettens låt valts ut till vinnarlåt framför många andra bidrag.

– Vi blev så klart både jätteglada och överraskade. Ingen av oss har ju släppt någon låt tidigare så det här blev verkligen jackpot direkt. Sedan känns det lite extra stort när man vet att många erfarna och namnkunniga låtskrivare också skickat in låtbidrag, säger Günthardt och fortsätter.

– Det känns också kul att en låt av fyra helt oerfarna låtskrivare väljs ut, vilket är ett bevis på att musikbranschen inte bara domineras av politik och kontakter.

Själva låten får Alessandra Günthardt och kompani inte säga så mycket om, eftersom de mer eller mindre fått munkavle av skivbolaget. De får varken berätta låtens titel, beskriva den eller huruvida någon speciell "Idol"-deltagare passar bäst för den.

– Jag kan i alla fall säga att det är en stark låt som kan formas åt många olika håll. Den kan exempelvis produceras till att vara allt från en elektronisk klubblåt till en mer folkmusikaktig låt, berättar Alessandra Günthardt.

Under fredagskvällen hålls den åttonde fredagsfinalen i "Idol" och fem deltagare ska bli fyra. Den 6 december hålls finalen - måhända med Umeåtjejen Elin Bergman och Sundsvalls Kevin Walker i final.

Annons