Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idella krafter i högsätet

När våren och sommaren kommer, vaknar de ideell krafterna inför nya tag. Det gäller som alltid föreningslivet och bland dem hembygdsrörelsen. Viktigt för en hembygdsförening att ta tag i de spår som våra förfäder lämnat efter sig.

Annons

Hembygdsföreningen i Björna har en klenod och en värdefull kulturbyggnad i Skvaltkvarnen i Locksta torp att ta hand om. Varje sommar får kvarnen liv i sina kvarnstenar från mitten av 1800-talet när vattnet släpps på. Kvarnen har under sin livstid renoverats ett antal gånger och senast 2011 under ledning av dåvarande ordföranden Fredrik Svedberg.

Kvarnfesten är numera ett stående inslag på Björna Hembygdsförenings agenda. Varje sommar i början på juli anordnas kvarnfesten och då får intresserade möjlighet att se hur det en gång i tiden gick till att mala korn för att få mjöl till sin mathållning. Intresserade ortsbor, hemvändare, nyinflyttade och långväga kommer och förundras över hur förfädernas skapelse i sin enkelhet och genialitet skapat möjlighet att mala mjöl ur sitt korn.

I år den 6 juli släpptes vattnet på och kvarnstenarna mullrade igång. Mjölnarmästaren Rolf från Hemling justerade in stenarna för bästa kvalitet på mjölet, som paketerades i påsar för försäljning. Köpviljan var god och slantar strömmade in för underhåll och renovering av kvarnen.

Servering, underhållning, lotterier och prat om kornmjölsgröt hör till en kvarnfest och styrelsefunktionärerna hade fullt upp fram till 15-tiden då kvarnstenarna stannade.

Göte Nordmar

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel