Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ibrahimovics snabba mål räckte

Annons

27 sekunder tog det för Zlatan Ibrahimovic.

Sedan frälste han landslaget igen.

Det räckte för seger mot Kazakstan.

Nu har vi allt i egna händer, säger förbundskaptenen Erik Hamrén.

Fredagen den 11 oktober. Gör en minnesanteckning redan nu. Österrike väntar hemma på Friends Arena i VM-kvalet. Tre poäng där och playoff i mitten av november hägrar.

Fotbollslandslaget gjorde en klassisk "smash and grab"-kupp i Astana och vann med 1-0. Lagkapten Ibrahimovic satte in stöten nästan direkt.

Det sägs att en Hjalmar Lorichs fick in bollen redan efter elva sekunder i 7-1-segern mot Finland på Råsunda 1912, alltså i den svenska landslagsfotbollens begynnelse.

Hur är det än är med den saken spelar inte så stor roll. Ingen har hur som helst varit snabbare på hundra år - och aldrig har det gått lika fort undan i en tävlingsmatch.

Så här gick det till:

Andreas Isaksson boxade undan ett inlägg, Alexander Kacaniklic snappade åt sig bollen, spelade till Albin Ekdal som passade Anders Svensson. Ekdal fick tillbaka bollen - och stack framåt längs vänsterkanten. Samtidigt rörde sig Ibrahimovic ut åt vänster från sin bevakare.

Passningen kom i rätt ögonblick.

Ibrahimovic arbetade sig förbi mittbacken Mark Gurman och placerade bollen i ytan mellan den kazakiske målvakten Andrej Sidelnikov och bortre stolpen.

Vi visste att de andra lagen som spelat här haft det tufft. Och vi fick det också. Vi pratade om att ha tålamod om det första målet inte kom tidigt, men vi fick en riktigt bra start. I dag har vi saker som vi kan göra betydligt bättre, men vi är otroligt nöjda med sex poäng totalt i de här två matcherna (Irland och Kazakstan), säger Hamrén.

För efter drömöppningen väntade rena rama pärsen.

Isaksson fick jobba, fyrbackslinjen fick slita. Andrej Finontjenko och Dmitrij Sjomko öste in bollar från kanterna. Toppforwarden Sergej Chizjnitjenko hade flera chanser. Per Nilsson avstyrde två gånger i sista stund när inte Isaksson stod i vägen.

En kvittering hängde i luften.

Vi hade inte tempo i passningsspelet och tog det för lugnt i första halvlek. Och vi var inte aggressiva i presspelet. Vi tog två steg bakåt i stället för framåt, säger Hamrén.

Förklaringen?

Konstgräset i Astana.

Det var likadant mot Färöarna. Då sprider sig en osäkerhetskänsla. Vi hade också problem med deras snabbhet i offensiven, säger Hamrén.

Ekdal kunde ha avgjort, men hans skruvade skott från 20 meter prickade stolpen. Per Nilsson, Ibrahimovic, Martin Olsson... flera hade chansen att punktera matchen.

Målet kom inte, däremot fick Ekdal en varning i sista minuten. Han fick även en mot Irland och missar därmed matchen mot Österrike.

Ett bakslag för Hamrén.

Jag tycker först och främst att han var riktigt bra, en av våra bästa spelare. Min känsla när han fick kortet var ungefär som när Olof Mellberg fick sitt röda kort mot San Marino (EM-kvalet 2010): "Jäklar, nu kan han inte spela nästa match", säger Hamrén.

Mer läsning

Annons