Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I väntan på kanonkyla

Så är läget i slalombackarna. "Allt hänger ju på vädret".

Vintern kommer allt närmare, ibland bokstavligen med stormsteg, och skidbackarna gör sig redo för kommande säsong. Flera av dem har börjat tillverkat snö själva, andra väntar fortfarande på fler minusgrader. Och enligt SMHI är väntan snart över. På tisdagen väntas mildväder med sedan ser det ut bli minusgrader även under dagtid.

Den minnesgode kommer säkert i håg att i fjol avfyrade moder natur sin stora snökanon tidigt över Ångermanland och gav anläggningarna en hjälp på vägen men i år är det knappt ens vitt vid samma tidpunkt.

Så här var snöläget i några av Ångermanlands slalombackar på måndagen:

Fredrik Lindholm:

– Vi väntar på kylan, har kört snökanonerna nattetid och fått ut lite snö i backen. Tyvärr är anläggningen som vi arrenderar av kommunen inte den bästa.

– Förra säsongen öppnade vi 6 januari och hoppas kunna öppna i mellandagarna i år, i bästa fall.

Roger Svensson:

– Vi ligger hyfsat till och har fått ut mycket snö. Kanske barnbacken blir klar nästa vecka och veckan därpå, i mitten av december, kan vi kanske öppna officiellt. Före jul måste vi definitivt ha kommit i gång.

– I fjol var vi i gång vid det här laget så det var lite bättre då men är det bara kyla går det fort. Som tidigast har vi öppnat redan i november.

Jonas Sandberg:

– Vi har inte börjat spruta än utan väntar på kylan, eventuellt skulle vi kunna börja på fredag. Helst behöver vi tio dygn med minst fem grader kallt.

– Annandagen är tidigaste dagen vi öppnar för allmänheten, vilket skedde i fjol. I fjol hade vi för övrigt 89 dagar för allmänheten, rekord. För träning öppnar vi så fort det är möjligt men när det blir går inte att säga just nu.

Mattias Nordlöf:

– Allting är klart för att starta kanonerna, bara kylan kommer. Vi måste ha sex till åtta minusgrader eftersom vi snökanoner med dysor. Sådana med fläktar klarar att tillverka snö i varmare väder.

– Vi siktar på att öppna på juldagen och då är det bra – man vet ju aldrig.

Tommy Nordlund:

– Det fattas bara något dygn med kyla. Vi har lagt mycket snö upp till första avstigningen och ska hyvla till. I helgen var det ett gäng här från klubben och hoppade, fast de gick upp. När liften startar är inte bestämt men det är inte långt borta.

Jonas Lundqvist:

– Så fort vädret är det rätta trycker vi på knappen, möjligen nu på onsdag eller torsdag. Det är en stor process att tillverka snö – vi måste pumpa upp vatten från Hörnsjön – så när man väl startar vill man kunna fortsätta. Ett problem för oss är att det kommer in fuktig luft från fjärden så länge isen inte lagt sig, så även vinden måste vara rätt. Men är det väl fyra till sex minusgrader går det fort, på ett par dygn kan vi göra klart barnbacken.

– Till jul siktar vi på att öppna men allt hänger ju på vädret.