Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Ung Vänsters verklighet

Vänsterpartiets ungdomsförbund – Ung Vänster – brukar göra sig hörda genom att med kontaktlim fästa sitt budskap och sina affischer på elskåp och busshållplatser. Nu är det dags igen och kampanjens huvudsakliga budskap är att ”Överklassen har haft all anledning att fira”. Ung Vänster menar att regeringens politik har gynnat de redan rika medan ”vi andra” har fått stå för notan. Målet är att se till att det nu blir ”slutfestat”.

På affischerna och i manifestet syns unga – riktigt unga – människor med bakåtslickat hår och kostymer alternativt långklänningar och pärlhalsband. Självklart dricker de champagne och röker cigarr medan viftar med femhundralappar och de gör segertecknet (vilket ju ironiskt är just ett V).

Relativt få känner nog igen sig – men ni som gör det har iallafall makten...

Att riktig vänsterretorik bygger på att betona motsättningar mellan samhällsklasser är inget nytt och det är tydligen viktigt för Ung Vänster att skapa nidbilderna och göra måltavlan lättgreppbar – överklassen är ond och har makten. Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson gör vill elda massorna till klasskamp. Vid anförandet under förbundets riksting användes ordet ”kamrater” hela 28 gånger och när Gabrielsson för knappt fem år sedan förslogs som ordförande i Ung Vänster sa hon till Aftonbladet att:

– ”Jag är kommunist för jag tycker att vi har en stolt historia”.

Det är inte bara Ohly som tycker att det var bättre förr…

Till Vänsterpartiets kongress hälsade Gabrielsson bland annat att:

– ”Det är alldeles för lätt att bli rik i Sverige.”

Och på ett seminarium arrangerat av Företagarna i Almedalen valde hon att ifrågasätta småföretagandets varande som sådant:

– ”Det är kanske som att svära i kyrkan, men det är ett fattigdomstecken att ha många småföretag. De allra fattigaste länderna är de som har flest småföretag.”

Småföretagande är frekvent i världens fattigaste länder – men kanske just för att det är ett bra verktyg för människor att bygga välstånd och göra klassresor. Exempelvis fick Muhammad Yunus Nobels fredspris för sitt arbete med att stimulera entreprenörskap och småföretagande genom mikrolån. Småföretagande är ett modernt verktyg för fattigdomsbekämpning men tydligen inte i Ung Vänsters verklighet.

Enligt Vänsterpartiets framtid är det för lätt att bli rik, småföretagande är skit och alla som slutar gymnasiet ska ha rätt till ett fast jobb. Dock oklart i Ung Vänsters manifest hur alla ska få ett fast jobb... Det är iallafall inte genom småföretag.

De flesta skriver nog under på att negativa samhällsnormer och förutfattade meningar ska utmanas och bekämpas för att motverka främlingsfientlighet, utanförskap och annan form av diskriminering. Ung Vänster betonar gärna sitt arbete i kampen mot rasismen – där de också gör skillnad. Men målar de inte själva upp en verklighet fylld av fiender och där allting är svart eller vitt – rött eller blått. "Överklassen" eller "vi andra".

Tack och lov finns få andra politiska rörelser i Sverige som försöker måla upp fienden i form av en bestämd grupp människor i samhället – men de få som gör sällskap med Ung Vänster finns i de främlingsfientliga leden.

Ung Vänster borde veta bättre. Propaganda från vänsterflanken smakar illa precis som den gör från högerflanken.

Att Ung Vänster och Vänsterpartiets framtid lever i en annan verklighet än den rådande är tydligt. Den verklighet som Ung Vänster vill se symboliseras väl av den egna logotypen – den röda stjärnan.

Gabriel Ehrling