Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"I tusentals år har människor samlats här"

Med ledning av Nordcirkus är invigningen av Urkult sprakande. Att Eldnatten lyser upp Näsåker beror inte bara på att allt som används brinner.

Att vänta på eldnatten är som att vänta på tolvslaget på nyårsafton. "Nu är det en minut och 46 sekunder kvar", hörs någon säga i slänten. Runt om stora scenen sitter människor och trängs, väntar på allt eldarna ska tändas.

Till tonerna av Briencadeira kliver först elva ungdomar ut med brinnande facklor. Det börjar långsamt, eller kanske snarare försiktigt för att sedan eskalera och bryta ut i fyrverkerier som lyser upp den grop som är stora scenen. Cirkuskompaniet Nordcirkus gör Eldnatten levande.

När eldarna har släckts sägs det från scenen:

– I natt möts vi här igen, runt de sprakande eldarna för att skapa nya upplevelser, tända hoppet, släcka hatet, sprida värmen och brinna för kärleken.

Välkommen till Urkult 2015.