Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I snitt ett hunddödat får per månad

Annons

Antalet får som dödas av hundar är fler än vad som tidigare varit känt. Länsstyrelserna har under de senaste tio åren ryckt ut i snitt en gång i månaden för att inspektera får som trotts ha rivits av varg. Men senare har handläggarna upptäckt att det rört sig om hundangrepp.

Uppgifterna kommer från Viltskadecenter inom Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

I princip alla hundar kan - under vissa omständigheter - jaga tamdjur, berättar Inga Ängsteg, verksamhetsansvarig på Viltskadecenter. Ofta kan det röra sig om vanliga sällskapshundar.

Det finns ingen ras som är särskilt exponerad. Det handlar i regel om att hundägarna inte har den koll som behövs. Många tror inte att deras hundar är kapabla att orsaka sådan skada, säger hon till TT.

Förutom att attackera får eller andra tamdjur kan hunden också ge sig på vilt som rådjur, hare eller fåglar.

Det är ett jättebekymmer, säger Inga Ängsteg.

Det finns ingen statistik på hur många får som angrips av hund. I de flesta fall gör hund- och fårägare upp i godo. Allriskförsäkringen på hemförsäkringen kan täcka skador som hunden orsakar på får.

Som regel biter vargar ovanifrån med kraftiga bett i nacken, över ryggen eller med höga bett bak i låren.

Det som kännetecknar hundangrepp är ofta många, låga bett. De är inte så distinkta, säger Inga Ängsteg.

Hon poängterar att det för en fårägare är lika illa om en hund eller en varg står för skadorna. Det kan vara svårt att skilja hund- och vargbitna får åt.

Det är viktigt att inte förringa vargangreppen. De som ringer ut besiktningsmännen gör det inte i försök att lura länsstyrelsen.

Gudrun Haglund-Eriksson är fårägare och rovdjursansvarig på Svenska Fåravelsförbundet.

Det är inte jättevanligt, men det förekommer, säger hon om hundproblematiken.

Hon beskriver vargen som ett betydligt större problem.

Då är hundarna ingenting. Ju mer varg, desto fler angrepp. Vi har haft jättemycket vargangrepp i hela landet i år. Det beror på att vi har sådant hårt tryck från rovdjursstammarna, säger hon.

Mer läsning

Annons