Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I november avgörs lärarutbildningens öde

Härnösands måste bli ännu bättre på att ställa upp för Mittuniversitetet. Just nu är stödet särskilt viktigt när det pågår en utredning som kommer förslå färre orter med lärarutbildningar. Försvinner utbildningen försvinner också hundratals jobb från Härnösand.

Det hävdade Örn Taube vid måndagen fullmäktigesammanträde. Han har på kommunens uppdrag sett över relationerna mellan universitetet och kommunen.

Anledningen är att det nu pågår en utredning som ser över lärarutbildningen. Utredningen ska föreslå hur ämneskunskaperna hos blivande lärare kan fördjupas. Utredningen ska också överväga en återgång till fler lärarexamina och ämnesfördjupning

- Utredningen ska också bedöma dimensioneringen. Det är troligt att antalet lärosäten som får ha lärarutbildning kommer att minska, hävdade han.

Mittuniversitetet tillhör den minoritet av lärarutbildning som fick anmärkning när högskoleverket för en tid sedan såg över lärarutbildningarna.

Örn Taube menade också att utan lärarutbildningen finns det inte mycket kvar i Härnösand.

Han varnade också för att Umeå universitetet bland annat satsar på en School of Education och påpekade att utredaren Sig-Britt Franke har bakgrund som rektor hos Umeå universitet.

På Mittuniversitetet finns det en beredskap inför den utredning som kommer i höst. Men eftersom man nu levt upp till alla krav hoppas man att kunna satsa vidare på lärarutbildningen i Härnösand.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60