Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I natt slår stormen till

/
  • Solen går ner bakom en väderfront och Öreundsbron på söndagskvällen. Redan på söndagseftermiddagen utfärdades en vindvarning för Öresundsbron på grund av hårda vindar. Det blåste över 20 sekundmeter ute på högbron. I morgon måndag ökar vindarna då en storm drar in över södra Sverige. SMHI har utfärdat en klass 2 varning.
  • Vinden i håret och Öresundsbron i bakgrunden i Daniaparken i Malmö på söndagskvällen. Redan på söndagseftermiddagen utfärdades en vindvarning för Öresundsbron på grund av hårda vindar. Det blåste då över 20 sekundmeter i byarna ute på högbron. I morgon måndag ökar vindarna då en storm drar in över södra Sverige. SMHI har utfärdat en klass 2 varning.

Ovädret Judas är på väg mot Sverige och SMHI utvidgar klass 3-varningen till stora delar av västra och södra Sverige.
Under eftermiddagen kommer vindarna att öka snabbt till storm med 25-30 meter per sekund.

Annons

Ovädret Judas är på väg mot Sverige och SMHI utvidgar klass 3-varningen till stora delar av västra och södra Sverige.

Under eftermiddagen kommer vindarna att öka snabbt till storm med 25-30 meter per sekund.

SMHI:s klass 3-varning gäller nu västra delen av Jönköpings län, Sjuhäradsbygden, Göta älv och Skåne län, och liksom tidigare Kattegatt samt Bohuslän, Göteborg och Halland.

- Det är vindbyar upp mot 32 meter per sekund, det är snudd på orkan, säger Lisa Frost på SMHI.

Uppgraderingen görs för att varna för att det kan vara farligt att vara ute när ovädret över västkusten kulminerar.

- Under sen eftermiddag/kväll blir det som värst. Man ska hålla sig inne när det är så här blåsigt, säger Lisa Frost.

Kommunala verksamheter som badhus och återvinningscentraler stängs på vissa håll.

Den brittiska vädertjänsten har låtit kalla ovädret St Jude - Judas Taddeus. Men SMHI har givit den namnet Simone.

En lång rad tåg ställs in från och med klockan 16 eller 17 på de sträckor i Västsverige där risken är stor för att träd faller ner över spåren. Vilka sträckor som berörs ser du i en faktaruta längst ned i texten.

- Stambanan hålls öppen tills vidare, säger Pernilla Fransson, enhetschef för trafikledningen vid Trafikverket.

I Göteborg finns mycket stor risk för att Älvsborgsbron kan komma att stängas av för trafik.

Västra Götalandsregionen har höjt beredskapen för sjukvården. Bland annat ses tillgängligheten för ambulansen över.

- Om det blir så illa att det börjar blåsa ner träd får vi ha en dialog med räddningstjänsten så kan de bistå med bandvagnar, säger Mats Kihlgren, beredskapschef i regionen.

Ambulansbåten i Göteborg kommer att kunna trafikera skärgården även om det blåser riktigt hårt, men för ambulanshelikoptern i beredskap innebär de starka vindarna en begränsning.

- Blåser det mer än 25 meter per sekund får den svårt att flyga. Det kan innebära förlängd insatstid, säger Mats Kihlgren.

Även flygplatser och elbolag förbereder sig nu på ovädrets framfart.

- Vi är verkligen på tårna och har förberett så mycket vi kan. Hundratals man kommer att jobba med stormen, säger Mattias Hennius, presschef på Eon, som har kallat in extrapersonal och förstärkt sina driftledningscentraler.

Eon räknar med att området kring Ängelholm och norrut mot Varberg, längs kusten, kommer att drabbas hårdast.

- Det kommer att hända någonting. En sådan här storm går inte obemärkt förbi. Träd kommer att fällas över ledningar och folk kommer att förlora strömmen. Vi ska minimera det så mycket vi kan, säger Mattias Hennius.

Vattenfall kommer att gå upp i en så kallad storstörningsorganisation under förmiddagen, vilket innebär att i princip alla deras montörer i västra Sverige kommer att vara beredda på att rycka ut.

- Vi känner oss väl förberedda och hoppas att folk ska slippa vara utan ström, säger presschef Mikael Petrovic Wågmark.

På Malmö Airport och Göteborg Landvetter Airport görs extra kontrollrundor.

- Vi ser till att inget löst bråte flyger in på flygplatser och skadar flygplan, vi ser till att containers sitter fast ordentligt. Det är inte så mycket mer vi kan göra just nu, förutom att hålla oss uppdaterade, säger Charlotte Periasamy vid Swedavias pressjour.

SAS har ännu inte ställt in några flighter med anledning av stormen.

En färja från Göteborg till Kiel är försenad i upp till tolv timmar på grund av den väntade stormen. Ordinarie avgångstid är klockan 18.45 i kväll.

Stormen är också en utmaning för telebolagen. Telia har höjt beredskapen och tagit in extrapersonal.

Även Tele 2 har höjt sin beredskap och prioriterat om arbetet.

- Vi punktmarkerar masterna i området där stormen beräknas komma in och vi har även sett över våra dieselaggregat, säger presschef Malin Livhage.

Hon säger också att det är viktigt att komma ihåg att larmnumret 112 är operatörsoberoende.

- Så länge någon av operatörerna har nätet i gång så går det att ringa larmcentralen.

Vattenståndet längs Hallandskusten och i Göteborgs kustområde väntas stiga hastigt under eftermiddagen. Under kvällen kan det kortvarigt nå upp till 140 centimeter över medelvattenståndet, enligt SMHI.

Med stormen Gudrun i färskt minne rustar sig Länsförsäkringar, som har många kunder med jordbruks- och skogsfastigheter, inför en hektisk kväll och morgondag.

- Vi har extra beredskap och har dirigerat om personal till växel och skadereglering. Främst kan tisdagen bli tung, då folk upptäcker olika skador, säger Patrik Westerlund, pressansvarig hos Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Även Folksam har bemannat extra.

- Vi har en jourplan, men vi får se vilken mängd skador det kommer att bli. Vid kusterna är man van vid att det blåser, men det blir värre, om det som vid Gudrun, drar in över land, säger Jens Axelsson, gruppchef på Folksam Syd.

Några bra tips inför stormen är att plocka undan lösa föremål från tomten och hålla mobilen laddad.

St Jude, eller Judas Taddeus, är en av Jesu apostlar - inte att förväxla med Judas Iskariot - och ett katolskt helgon som får stå för orkanvindar och förstörelse.

 

■ Fakta: Inställda tåg

Följande sträckor ställs in från klockan 16: Uddevalla-Strömstad, Uddevalla-Öxnered, Vänersborg-Herrljunga, Göteborg-Halmstad, Göteborg-Kil/Vänersborg, Göteborg-Kornsjö och Göteborg-Strömstad, Håkanstorp-Gårdsjö, Herrljunga-Borås-Varberg.

Från och med klockan 17 ställs även följande sträckor in: Nässjö-Värnamo, Jönköping-Vaggeryd, Nässjö-Hultsfred och Nässjö-Vetlanda.

På Västkustbanan mellan Halmstad och Malmö kommer trafiken att köra med reducerad hastighet och vissa avgångar ställs in.

Mer läsning

Annons