Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Mattias bok gick allt snett

Målmedveten har han alltid varit, redan i sjunde klass visste han vad det skulle bli efter gymnasiet. Flyttlasset gick från Örnsköldsvik till Linköping.
– Men det känns fortfarande som att komma hem när jag kommer till Ö-vik. Här finns ju fortfarande mamma och mina syskon, säger Mattias Engström.

Beslutet att läsa teknisk fysik med inriktning elektroteknik kom tidigt. Mattias Engström flyttade till Linköping eftersom det var enda universitetet som hade den utbildningen. Linköping har han varit trogen sedan dess.

– Linköping är en liten stad i storstadssammanhang, det tar fortfarande bara fem till tio minuter att ta sig till en kompis på andra sidan stan. Jag kan inte tänka mig att bo i Stockholm, säger Mattias

Mattias Engström är en intensiv människa, lite av arbetsnarkoman. Efter avslutade studier på universitetet startade han år 2000 tillsammans med en kamrat ett företag i teknikutvecklingsbranschen. I dag sysselsätter företaget ett 25-tal personer.

Under inflytande av ett humanistiskt patos lyckades han avverka en halv läkarutbildning också.

Mattias har ett stort intresse för elektronisk musik och skriver och producerar en del i egen studio. Han har sysslat lite med smide, älskar havskajakpaddling, sportdykning och fotografering. Ja listan kan göras nästan hur lång som helst.

Det senaste är att han nu kan titulera sig författare. I november förra året kom Mattias Engströms första roman ut, med titeln "Enklaven"

– Det är en dystopi och spänningsroman, det finns hjältar och antagonister och ett stort uppdrag som måste lösas.

Mattias berättar att handlingen utspelar sig i Sverige nästan 200 år framåt i tiden. Enklaven är en organisation, ett slags utopisk dröm som bildades i ungefär vår tid. När vi kommer in i handlingen har nästan två sekel gått. Världen har förändrats. Det mesta har gått åt pipan. Den utopiska drömmen har eroderat och trasats sönder under kraften av verkligheten. Det som lever kvar av organisationen Enklaven är bara små fragment.

Människorna lever i ett Sverige som inte ser ut som i dag. Nu är landet en polis- och militärstat precis som Europas övriga länder.

"Enklaven" handlar till största delen om huvudpersonerna. Hur de möter sina värsta mardrömmar och hur de kommer ut på andra sidan, stärkta av processen.

Hur uppstod tanken på den här världen?

– Jag upptäckte att det fanns en stor brist på långsiktigt tänkande och det störde mig. Det var ungefär 2005, jag hade intervjuat några politiker och deras svar kring några frågor om långsiktighet skrämde mig.

Mattias frågade den ena politikern vilken vision han hade för Sverige om 50 år och fick svaret att han trodde de flesta inte tänkte längre än sin pension.

Den andra politikern, efter diskussion kring problemen med bland annat utfiskning, fick frågan hur en lösning på sådana problem såg ut. Svaret blev att det skulle marknaden reglera själv. Efter en stunds eftertanke fortsatte han och sa att det nog måste gå åt helvete först.

– Hela samhällsmodellen vi lever i idag förstärker våra värsta sidor och dämpar alla långsiktiga försök till handling genom att samhällsbygget vi har inte är intresserad av långsiktighet.

"Enklaven" är första delen i en planerad trilogi, andra delen har redan lämnat skissbordet.

– Jag hoppas den kan komma ut om cirka ett och ett halvt år.