Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Kramfors och Sollefteå stannar eleverna hemma

Med möjligheten att kunna söka valfri gymnasieutbildning i hela Sverige befarades att ännu fler niondeklassare skulle söka utanför hemkommunerna. Så blev det inte Kramfors och Sollefteå.

Från och med årsskiftet har gymnasieskolorna i Kramfors och Sollefteå en gemensam organisation, Ådalens gymnasieförbund. Än så länge sköter respektive skola niondeklassarnas ansökningar till gymnasieskolan. På Ådalsskolan i Kramfors ansvarar Åsa Sjöberg för intagningar och hantering av ansökningarna.

- Eleverna har eller får i dagarna ett preliminärt besked. Om de ångrar sina val har man chans att göra omval fram till mitten av maj. Sedan kan också slutbetyget bli avgörande, berättar Åsa Sjöberg.

Den ökning av ansökningar till andra kommuner som man tidigare befarade har uteblivit. Osäkerhetsfaktorn, där det i många fall avgörs först i augusti om man får den sökta platsen, har också påverkat ungdomarnas val.

- Vi trodde att fler ungdomar skulle söka högskoleförberedande program i lite större orter som Örnsköldsvik och Sundsvall, säger Åsa Sjöberg.

I själva verket har färre ungdomar sökt utbildningar i andra kommuner. Av 253 niondeklassare i Kramfors kommun har 148 sökt Ådalsskolans utbildningsprogram. 105 ungdomar, jämfört med 150 förra året, har preliminärt antagits i skolor i andra kommuner.

- Av dessa 105 ingår också de 34 ungdomar som sökt till Sollefteås utbildningar som ingår i vårt gymnasieförbund.


STEN ENGBLOM
070-320 49 70