Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I frågan om storregioner gör man sitt bästa för att köra över medborgarna

Ett vanligt tema i valrörelsen var att demokratin mår dåligt och måste försvaras mot extremister. Men det verkligt sjuka är föraktet mot demokratin hos makthavare.

Indelningskommittén började arbeta 2015. Direktiven från civilminister Ardalan Shekarabi (S) var tydliga: Föreslå storregioner i Sverige. Strunta i befolkningens synpunkter.

Regionreformen gav upphov till vad som var den största demokratirörelsen sedan allmänna rösträttens införande i Sverige. I november 2016 hade uppskattningsvis mer än 70 000 svenskar i åtta av tolv berörda län undertecknat folkinitiativ om folkomröstningar. I Västernorrland var ytterligare ett folkinitiativ i startgroparna, men initiativtagarna avvaktade när det blev uppenbart att regionreformen vacklade och regeringen under samma månad till sist gav upp sina planer.

Det är viktigt att komma ihåg att vi som skrev under förenades av kravet på folkomröstning, inte motståndet mot Stornorrland.

Läs också (december 2017): Norge genomför det som stoppades i Sverige – nu slås regionerna ihop

Det är viktigt att komma ihåg att vi som skrev under förenades av kravet på folkomröstning, inte motståndet mot Stornorrland. Vi stred för rätten att göra vår röst hörd, och den demokratiska störtvåg som sköljde över stora delar av landet sprang ur en uppdämd innerlig ledsnad vid maktens arrogans och självtillräcklighet.

Denna känsla är fortfarande aktuell.

Indelningskommittén, som hela tiden sett ointresset för befolkningens synpunkter som en dygd, fick olämpligt nog ett nytt uppdrag av regeringen: att utreda frågan om vilken roll befolkningens synpunkter ska spela vid framtida regionreformer. Kontentan av deras nu aktuella slutbetänkande är att det ska bli lättare att köra över medborgarna i framtiden.

Somliga må vara ursäktade för att de uppfattar saken tvärtom. Förslaget är inlindat i försåtsminerade formuleringar. Indelningskommittén vill lagstifta om att befolkningens synpunkter ”ska beaktas”. Men detta är endast vad tidigare lagstiftare betraktat som en självklarhet och därför ansett onödigt att reglera. Det kan visserligen te sig oskyldigt, men genom tendentiösa motiveringar av förslaget och en förklaring av folkomröstningar som ”olämpliga” lägger kommittén hinder i vägen för medborgarna vid framtida reformer uppifrån.

Demokrati handlar om mer än att predika för kören.

Det naturliga vore i stället att harmoniera reglerna för landstingsindelningar med motsvarande bestämmelser för kommuner, och tydliggöra att folkomröstningar är en av flera lämpliga metoder för undersökning av befolkningens inställning. Detta ligger i linje med vad tidigare, mer opartiska, utredningar föreslagit.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Det är bra att många av dem som nu blivit invalda i riksdagen varit tydliga i sitt avståndstagande ifrån extremism. Men demokrati handlar om mer än att predika för kören. Att de flesta samtidigt undviker att ta i en fråga som fått massorna att gå från demokratisk depression till konstruktiva initiativ, ser ut som hyckleri.

Skulle de blunda medan staten bygger nya murar mot medborgarna vore det en iskall ironi.

Mattias Warg

Engagerad i Folkinitiativet Rösta om Stornorrland

 

■ Här kan du själv skicka in din insändare ■

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel