Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag är det en sorgens dag

I dag är det den Internationella kvinnodagen. På senare år har det blivit allt vanligare att jag blir gratulerad av män, men även av kvinnor i min omgivning. "Grattis på kvinnodagen!" Jag blir beklämd och tycker att det är sorgligt med den historielöshet och naivitet som präglar dessa gratulationer.

Internationella kvinnodagen är inget att gratulera. Det är beklagansvärt att den existerar, att den behöver existera. Istället för att säga grattis vill jag uttrycka mina kondoleanser till alla kvinnor i världen som år 2012 diskrimineras, våldtas, ja till och med dödas, enbart på grund av sitt kön.

Bara i Sverige mördas sjutton kvinnor varje år av män som står dem nära. Som de älskar. Män som säger sig älska sin kvinna. Så mycket att han dödar henne när han inte kan kontrollera henne, eller om hon får för sig att lämna honom. Det är sjutton kvinnor för mycket, och ingenting att fira. Långt fler blir slagna, våldtagna, hotade och förföljda av män som säger sig älska dem.

Var tredje kvinna i världen utsätts någon gång under sitt liv för sexuellt eller fysiskt våld. I USA har en av sex kvinnor utsatts för sexuellt våld. I Mexiko utsätts en av tre kvinnor för våld i nära relationer.

I Pakistan dödas ungefär 1000 kvinnor om året av hedersrelaterat våld. I Sydafrika uppger 40 procent av kvinnorna att deras första sexuella erfarenhet skedde utan samtycke, och 28 procent av de Sydafrikanska männen uppges ha våldtagit en flicka eller en kvinna.

I Brasilien dödas ungefär tio kvinnor om dagen, de flesta av en man de känner väl. I Ryssland finns ingen lag som skyddar kvinnor mot våldtäkt inom äktenskapet. Kongo är det land i världen som är näst farligast att leva i som kvinna. Man uppskattar att 1,8 miljoner kvinnor i Kongo kommer att våldtas under sitt liv. Abort är förbjudet, även om kvinnans liv är i fara.

Varje dag dör 1000 kvinnor i världen på grund av osäkra/olagliga aborter och bristande mödravård. Tusen kvinnor. Varje dag. Behöver jag fortsätta? Det finns ingen anledning att gratulera på kvinnodagen, som kom till för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation i hela världen.

Även om vi i Sverige kan tyckas ha kommit långt så finns det goda skäl att även här använda den här dagen till att uppmärksamma det faktum att kvinnor fortfarande, år 2012, är en andra klassens medborgare i stora delar av världen, och inte har samma rättigheter eller möjligheter som männen.

Den dagen ingen kvinna dödas för att hon är kvinna, den dagen alla kvinnor har samma möjligheter till utbildning, vård, egen försörjning och självständighet som männen har, då kan vi avskaffa kvinnodagen, och kanske även utbrista i ett försiktigt grattis. Och du som vill visa en särskild kvinna lite extra uppskattning - det finns i år 365 dagar att göra det på, utom kanske just i dag.

För i dag är en sorgedag, en kampens dag, en dag för att minnas de som dog och på olika sätt uppmärksamma de oacceptabla orättvisor som drabbar människor över hela världen som råkar födas utan penis.

Veckans...

Derby
Melodifestivalstriden mellan finkulturgiganterna Thorsten Flinck och Björn Ranelid på lördag. Så olika, så lika. Två vuxna barn som vill att vi ska älska dem. Och det gör vi - men när vi måste välja, vem väljer vi då? Spänningen är olidlig.

Sofia Mirjamsdotter