Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag är det arbetarna som skor sig på företagarna

Svar till Mats Hedell på Allehanda.se den 21/4.

Kampen för en ”riktig” jobbpolitik kan knappast anförtros ett gäng avdankade kommunister vid styret. För att jobb skall finnas måste det finnas en vilja från de där ”elaka” kapitalisterna att ta risker och starta företag i Sverige. Gängse uppfattning från kommunisterna verkar vara att företagare är elaka kapitalister som enbart skor sig på arbetarna. Men om vi vänder på det hela så kan man ju se saken precis tvärt om.

Sverige har inte ett företagsvänligt klimat och därför är jag rädd att färre kommer att starta företag. Varför skulle jag vilja ta risken att starta en rörelse och anställa personal i ett rådande klimat som i Sverige? Svaret är att det skulle jag inte.

Experimentet om sextimmars arbetsdag har redan gjorts i Frankrike bland annat. Den uppenbara risken för ett sådant införande är att samma personal får göra samma jobb på kortare tid eftersom att det är för dyrt att anställa fler. Det är ju inte bara en fråga om timmar, det tillkommer andra kostnader för att anställa en ny medarbetare förutom timlönen.

Jag kan förstå en företagare som känner att det är för dyrt med sextimmars arbetsdag, i Sverige är det inte lätt att gå med vinst efter alla utgifter som tillkommer med att starta en rörelse.

Kommunisterna tror dock fortfarande att kapitalister det vill säga "elaka företagare" enbart skor sig på arbetarna, men är det verkligen så? Det känns som en riktigt gammal kvarleva från svunna tider och jag skulle snarare påstå att i dag är det arbetarna som skor sig på företagarna. De som vågar ta risken att starta och driva företag är också de som skapar jobb. Detta bör vi värna om istället för att driva dem på flykt från Sveriges massiva skattetryck och ogästvänliga företagarklimat.

Avslutningsvis vill jag bara säga bit inte den hand som föder dig!

Jimmy Mattsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel