Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Boteå är byborna på vakt

Nu är den igång på allvar, Boteå byavakt, tjuvarnas värsta mardröm. Sedan en månad tillbaka patrulleras området nattetid och det har redan gett resultat.

– Det har blivit lugnare, tycker Lars Blomén.

Redan för ett år sedan försökte Blomén dra igång en byavakt. Då hade han och några nära släktingar drabbats av stölder. Men det blev inget större gehör hos Boteåborna i övrigt. Lars och hans familj har mer eller mindre ensamma patrullerat på nätterna.

Men efter ett möte i Sunnersta Folkets Hus nu i februari tog det fart. Där medverkade Kenneth Bergström och Bengt Forsell från polisen och intresset var så stort att det nu finns en ideell förening kallad Boteå Byvakt.

– Sexton chaufförer anmälde sig direkt och nu är vi ute fem till sex nätter i veckan. Vi ingriper inte, vi är extra ögon, poängterar Blomén.

Byavakten har en telefon med direktnummer till länspolisen i Sundsvall. Varje "pass" inleds med att de rapporterar till länskommunikationscentralen att de åkt ut. Om de ser något misstänkt ringer de till polisen.

– Hittills har vi skrämt iväg tre bilister och fått polisen att komma och stoppa en bil. Den visade sig vara belagd med körförbud, berättar Lars Blomén.

Polisen är också positiv till initiativet.

– För oss är det en kanongrej, att det finns sådan här entusiasm. Det är jättebra att de är ute och ger oss tips, säger Kenneth Bergström, den polis i Sollefteå som har kontakt med byavakten.