Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyllning till populär präst

Som alltid stod han där i ingången till kyrkan och hälsade besökarna välkommen. Ändå var inte allt som vanligt, det var Lennart Kempes sista dag på jobbet efter 24 års tjänstgöring i Nätra församling.

Märkbart tagen av stunden stod han där en sista gång för att hälsa kyrkobesökarna välkomna till gudstjänsten. De flesta hälsade han direkt med namn och en kram, många av de runt 500 besökarna har på ett eller annat sätt haft Lennart Kempe med i stora livshändelser, i såväl glädje som sorg.

En av besökarna sa:

– Kempe är en präst utöver det vanliga, han ser människan. Jag har mest träffat honom på begravning och där är han en mästare på att göra det outhärdliga uthärdligt, han kan till och med där se en glimt av ljus.

Även kollegor uttryckte sin tacksamhet över det jobb han utfört, prästkollegan Kurt Enberg sa:

– Många med mig har inspirerats av din fantastiska förmåga att levandegöra kyrkans budskap med spännande drama och gestaltning där du lyckats engagera många, framför allt i julspelet.

Den stora uppslutningen av folk vid Hela kyrkan sjunger-gudstjänsten under lördagseftermiddagen gjorde Lennart rörd.

– Det är så många känslor, att alla dessa människor tar sig tiden att komma, det är otroligt.

Även om det var lite sorgligt för de flesta, framför allt hedersgästen själv, så gjorde han det han uppskattats så mycket för, vände det till en positiv upplevelse. Han försöker själv att hitta det positiva i varje situation och hos varje människa.

– Alltför ofta försöker vi hitta fel hos folk när vi borde göra tvärtom.

Det var många barnfamiljer som sökt sig till kyrkan och pastoratets alla körer framförde såväl psalmer som andra sånger med olika budskap.

– Det är så kul med Nätrabygden där man får jobba ihop i olika församlingar.

Under gudstjänsten vävde Lennart Kempe in en del anekdoter från sina år som präst.

– Jag glömmer aldrig den gången jag bröt armarna på Jesus. Jag stampade med staven med Jesus på korset, och jag stampade nog lite väl hårt. Jesus lossnade från korset och föll.

– Tack och lov så såg jag inte det, då hade jag känt mig jättedum. Men jag såg det sen och märkte att armarna på Jesus helt enkelt hade gått av när jag stampade den i golvet.

Några av hans slutord under gudstjänsten var:

– Jag kommer att sakna att få dela livet med er, framför allt under en begravning. Att få stötta er i en sådan stund, att få finnas där även om orden inte alltid räcker till, det är en fantastisk känsla.

Efter själva gudstjänsten hölls olika former av avtackningar inne i kyrkan och därefter fyllde man såväl församlingsgården som flera tält för att fika tillsammans.