Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllad spionserie nu i svensk tv

Annons

Det är mitt under kalla kriget. Två ryska KGB-agenter lever under cover i USA.

"Felicity"-stjärnan Keri Russell gör tv-comeback i "The americans", ett spiondrama som jämförts med "Mad men" och "Homeland".

Hon är ljusår ifrån den docksöta, präktiga collegestudenten i "Felicity", en av 90-talets mest omtalade tv-serier.

Men så är också "The americans", som börjar på TV 8 29 augusti, en serie ljusår från dramat om det komplicerade collegelivet som gjorde Keri Russell berömd.

Serien utspelas tidigt 1980-tal när Ronald Reagan precis valts till president i USA. Keri Russell spelar Elizabeth Jennings, den perfekta amerikanska hemmafrun som egentligen är en rysk spion.

Metafor

Tillsammans med sin man Philip (William Rhys), en annan KGB-agent, lever paret i ett arrangerat äktenskap i en städad förort till Washington. De har två barn tillsammans som är helt ovetande om sina föräldrars verkliga jobb och identiteter.

Spiongrejen är spännande och var en av anledningarna till att jag tackade ja till rollen. Men ännu mer intressant är parets förhållande. De känner inte alls varandra och vet egentligen väldigt lite om sin respektives liv. Man kan nästan se det som en metafor för ett verkligt äktenskap och vardagslivet som gift, säger Keri Russell, till TT Spektra.

Tidstypiska detaljer

Serien blev en kritikersuccé i USA när den hade premiär i fjol. Det dryper av tidstypiska 80-talsdetaljer, allt ifrån kläder, bilar och musik.

De två ryska agenterna har ett nätverk av informatörer och arbetar mot amerikanska intressen, men samtidigt kompliceras deras tillvaro av den allt mer närgångne grannen Stan Beeman (Noah Emmerich), som är FBI-agent.

Flera verkliga händelser vävs in i handlingen, bland annat mordförsöket på president Reagan 1981.

Ifrågasätter

Medan Russells rollfigur Elizabeth är hängiven "moderlandet" Sovjetunionen börjar Philip finna sig till rätta i sitt amerikanska liv, ifrågasätta saker och ting och parets förhållande blir allt mer komplicerat.

De har bott ihop i alla år och fått barn men lever helt olika liv och får inte ens prata ryska tillsammans. Långsamt förändras saker och ting när min rollfigur börjar få känslor för sin man, säger Russell.

Inspirationen till handlingen i "The americans" har hämtats från verkliga händelser, 2010 avslöjades en stor spionhärva i USA, då flera personer greps misstänkta för att ha varit ryska agenter och jobbat under cover som vanliga medborgare under kalla kriget.

Men här är huvudpersonerna Elizabeth och Philip KGB-agenter och ändå "the good guys", säger Matthew Rhys.

Mer läsning

Annons