Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudmän hörs om blufföretag

Annons

Med hot om inkasso har 438 personer betalat fakturor till ett värde av 4,3 miljoner kronor till ett misstänkt blufföretag i Malmö. Ytterligare drygt 700 personer har krävts på pengar utan att betala. I dag hörs tre misstänkta huvudmän i Malmö tingsrätts säkerhetssal.

Ett tjugotal försvarsadvokater är på plats i sluttampen av rättegången när den förste åtalade huvudmannen i det misstänkta blufföretaget 118 108 blir förhörd.

Den 21-årige mannens advokat Jan Urwitz inleder med att dra paralleller mellan 118 108 och blufföretaget Företagslansering. Hovrätten över Skåne och Blekinge skärpte i fjol straffet för en huvudman i Företagslansering, ytterligare en man dömdes också.

Urwitz läser i hovrättsdomen om affärsidén för Företagslansering.

Det här skulle lika väl kunna gälla affärsidén för 118 108. Med viss styrka talar det för att det är samma huvudmän som legat bakom båda bolagen, säger han. Jag vill även betona att själva affärsidén är fullt laglig. Att Företagslansering inte tillämpar detta på rätt sätt är en annan sak, säger Urwitz.

Tidigare har ett sextiotal drabbade småföretagare hörts i domstolen. Majoriteten av dessa har enligt åtalet tvingats in i avtal om nätannonser på sajten 118 108.

Den 21-årige misstänkte mannen har suttit med under hela förhandlingen - därmed har han lyssnat på en mängd uppspelade samtal till kunder som berättat om hotfulla samtal. Det handlar om småföretagare i hela landet som kände sig tvungna att tacka ja till oönskade avtal för miljontals kronor.

Vi sålde gratisabonnemang till folk som sedan övergick till betalningsperioder om man inte sade upp avtalet. Jag tycker att åklagaren har gett en snedvriden bild av hur verksamheten fungerat. Samtalen som spelats upp är inte representativa för företagets affärsidé, säger 21-åringen under förhandlingen.

Mer läsning

Annons