Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hushållens förmögenhet repar sig

Årets börslyft innebär att hushållens förmögenhet är på god väg att repa sig efter förra årets börsras.

Men det är ännu en bra bit kvar till toppnivån sommaren 2007.

Under tredje kvartalet ökade hushållens förmögenhet i värde med 3 procent till 6 263 miljarder kronor. Det innebär en återhämtning med 659 miljarder kronor av förra årets börsras på 976 miljarder kronor, visar SEB:s senaste sparbarometer.

Det är den fortsatta börsuppgången som är förklaringen till att nästan 70 procent av förra årets förmögenhetstapp nu har återhämtats, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström. Men det är fortfarande en bra bit kvar innan vi är tillbaka på toppnivån sommaren 2007. Av det totala tappet från toppnoteringen då har hushållen hämtat tillbaka lite mer än hälften.

Nysparandet under tredje kvartalet uppgick till 25 miljarder kronor. Merparten gick till aktiefonder och försäkringar.

Lånen fortsatte att öka under tredje kvartalet eller med 48 miljarder. Det handlar nästan uteslutande om bolån. Därmed har hushållens samlade skulder ökat med 138 miljarder kronor sedan årsskiftet.

Det är den extremt låga räntan som drivit på utlåningen. Nästa år när Riksbanken börjar höja räntan kommer trycket på bostadsmarknaden mattas liksom skuldökningstakten, säger Gunilla Nyström.

Hon tror att allt fler hushåll börjat inse att bolånen blir dyrare nästa år.

Men trots det kommer 2010 bli ett mycket gynnsamt år för hushållen med förhållandevis låga räntor. Dessutom kommer ju skatten att sänkas ännu en gång, säger Gunilla Nyström.