Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hushållens bank- och bolån ökar

Hushållens bank- och bolån ökade med 45 miljarder kronor till totalt 2 187 miljarder kronor under tredje kvartalet i år. Under samma period i fjol var ökningen för hushållens lån 34 miljarder kronor, enligt SCB:s finansräkenskaper för tredje kvartalet.

Hushållen förvärvade under kvartalet finansiella tillgångar för 39 miljarder kronor samtidigt som skulderna totalt ökade med 51 miljarder kronor, vilket ger ett negativt finansiellt sparande på 12 miljarder kronor.

Statens finansiella sparande var 5 miljarder kronor under tredje kvartalet, vilket kan jämföras med 12 miljarder kronor under föregående kvartal.

Av räkenskaperna framgår även att Riksbankens utlåning till banksektorn fortfarande är rejält "uppblåst" med 363 miljarder kronor utlånat i slutet av tredje kvartalet. Det är därmed i nivå med läget under tidigare skeden sedan finanskrisen fördjupades i fjol och recessionen slog till.

SCB noterar samtidigt förbättringar på marknaden, bland annat i form av ökade emissionsvolymer av obligationer från finansiella företag.