Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushållen lånar fortare

Annons

Hushållens lån hos banker och andra finansinstitut hade i juli en tillväxttakt på 4,8 procent. Därmed var tillväxttakten högre än i juni då den låg på 4,7 procent, enligt SCB.

Sammanlagt uppgick hushållens lån i juli till 2 841 miljarder kronor. Av ökningen på 127 miljarder står bostadslånen för 111 miljarder.

Snitträntan på nya lån var i juli 2,99 procent, jämfört med 2,94 procent i månaden innan. I juli i fjol var tillväxttakten i belåningen 4,5 procent.

Det här visar att svensk bolånemarknad och hushållen har svårt att hantera låga räntor utan att skuldökningen tar fart. Skulderna ökar alltså med 10 miljarder i juli jämfört med föregående månad, det är väsentligt högre än 2011 och 2012, säger Bengt Hansson, bostadsmarknadsanalytiker vid Boverket och konstaterar att någon avmattning i skuldtillväxten därmed inte är i sikte.

TT: Är det oroväckande?

Det är inte oroväckande för nästa månad, men i längden ökar det hushållens sårbarhet och kommer det störningar i ekonomin blir de då svårare att hantera. Så det ökar riskerna, säger Bengt Hansson.

TT: Vad får detta för konsekvenser för Riksbankens kommande räntebesked?

Allt annat lika talar detta för att man måste ta tag i skuldsättningsproblemet i hushållssektorn. Detta ger ju Riksbanken stöd i sin syn på att man inte bör sänka räntan utan snarare talar det för motsatsen, att den borde ligga något högre. Men det påverkar inte nästa räntebeslut.

Annika Winsth, chefekonom på Nordea, är inte förvånad över hushållens optimism och ökade vilja till belåning.

Hushållen har det ganska bra förspänt och vi ser en vändning i konjunkturen. De pengar regeringen kommer att spendera verkar dessutom till stor del hamna hos hushållen, säger hon.

I går meddelade regeringen att Finansinspektionen (FI) ska få ansvaret för makrotillsynen - en uppgift som vanns i dragkamp med Riksbanken. Annika Winsth välkomnar att man därmed får en myndighet som är ansvarig och därmed också kan utvärderas.

Samtidigt tror hon ändå att hushållens skuldsättning kommer att fortsätta påverka Rikbanksdirektionens räntemöten framöver. En enskild siffra som denna kommer inte innebära en räntehöjning vid nästa möte, men flera direktionsledamöter har uttryckt att de lägger stor vikt vid hushållens skuldsättning.

Vi har fortfarande en reporäntehöjning i april i vår prognos och det baserar vi mycket på just hushållens skuldsättning, säger Annika Winsth.

Mer läsning

Annons