Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Huset är ett fuskbygge"

Bitten Rödén är djupt förtvivlad. Hennes nya hus visade sig ha en mängd brister. Men entreprenören, Nordingrå Bygg, vill inte ta på sig ansvaret, enligt henne.
– Jag vet inte vad jag ska göra längre, säger hon.

Allt började hösten 2013 när Bitten Rödén bestämde sig för att bygga ett lösvirkeshus på sin tomt vid Vågsfjärden i Nordingrå.

Hon ville helst ha en lokal byggherre och valde etablerade Nordingrå Bygg för ett lösvirkeshus som skulle kosta ungefär 1,2 miljoner kronor. Men efter ett tag började hon känna att allt inte gick som det var tänkt. Den väg som skulle byggas fram till huset blev till exempel inte klar i tid och det är den heller inte än i dag.

– Sedan upptäckte jag att man satte upp brädfodring där brädorna ofta var spruckna, men fick höra ”så här blir de ändå efter några år”.

I mars 2014 flyttade hon in i huset och såg genast att det hade flera brister. Bland annat gick inte avloppet i badrummet att använda för en stolpe hade körts rakt genom avloppsröret.

Avloppet fixades efter påpekan men golvet lutar helt fel och besiktningsmannen har inte godkänt badrummet, berättar hon.

– Ett annat exempel är att det inte går att öppna dörren till altanen utan kraftigt våld och att det blåser in runt fönstren för de har inte drevat utan bara använt fogmassa.

Det kanske allvarligaste verkar vara att bottenplattan anses för liten. Det gör att fönster och dörrar inte vilar helt på bottenplattan.

– Titta här, säger Bitten Rödén och visar hur det går att se ut under tröskeln på ytterdörren. Hela tröskeln sviktar om man kliver på den eftersom den inte vilar på betongplattan.

Hon är också besviken över hur skadad tomten är och över att vägen som skulle byggas inte är användbar.

Ett annat byggföretag som hon diskuterat situationen med har gjort en försiktig uppskattning av att det skulle kosta ungefär halva husets nypris att åtgärda alla fel.

Magnus Säfsten hos Bosyn i Umeå, som Bitten Rödén anlitat för en besiktning, säger att det absolut finns ett antal allvarliga brister i bygget.

Allehanda.se har också fått ta del av det besiktningsprotokoll han nu redovisat. Där noterar han ungefär 40 felaktigheter på vind, yttertak, fasader, mark och invändigt. Dessutom saknas det ett par olika intyg.