Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska kirurgin på Örnsköldsviks sjukhus utvecklas?

Öppen fråga till hälso- och sjukvårdsdirektörerna Christine Bylander och Lena Carlsson, Region Västernorrland.

Hur ska kirurgin på Örnsköldsviks sjukhus utvecklas? Våra politiker har gång på gång påtalat och lovat att detta ska ske, men har inte kunnat svara på hur.

En utveckling av kirurgin på Örnsköldsviks sjukhus skulle gynna rekryteringen av kirurger och även annan personal samt påverka andra näringar och inflyttning till vår kommun i positiv riktning.

Vi i föreningen Örnsköldsvik Framtidens Akutsjukhus och medborgare i kommunen önskar få ett konkret svar på vår fråga och vad som i så fall ska utvecklas?

Föreningen Örnsköldsvik Framtidens Akutsjukhus, genom Lena Sundin

SVAR DIREKT:

Att kirurgin på Örnsköldsviks sjukhus fungerar väl och utvecklas är en förutsättning för att invånarna i Västernorrland får en bra vård. Örnsköldsvik är, liksom Sollefteå och Sundsvall, en av pusselbitarna som bygger länsverksamhetens helhet.

Jag är glad att kunna konstatera att det arbete som gjorts för att rekrytera ser ut att ge goda resultat. Under våren 2019 bedömer vi att väsentligt kunna reducera behov av inhyrda läkare på kirurgen i Örnsköldsvik, vilket grundar för att vi kan upprätthålla och utveckla en väl fungerande verksamhet.

Kirurgiverksamheten i Örnsköldsvik utvecklas. Ett viktigt område rör sjukdomar i tjocktarmen där vi nu planerar start av förebyggande verksamhet, så kallad screening, för tjocktarmscancer.

Vi bygger också ut samarbetet med medicinkliniken när det gäller undersökningar av ändtarm och tjocktarm, så kallad scopi, för att upptäcka sjukliga förändringar och för att göra operationer av sjukliga tillstånd i tarmen.

Lena Carlsson, tillförordnad sjukhusdirektör Region Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel